ZMĚNIT MÍSTO

V Pákistánu udeřilo silné zemětřesení

14.10.2021

Před týdnem udeřilo v Pákistánu zemětřesení o síle 5,9 stupňů. Mohutný otřes zapříčinil zřícení desítek domů v jihozápadní provincii Balúčistán. V troskách zahynulo 20 obyvatel a další dvě stovky jich utrpělo vážná zranění.

Mohutné zemětřesení, které zasáhlo hornatou oblast Harnai v Pákistánu udeřilo ve tři hodiny ráno místního času. Spousta obyvatel zůstala uvězněna ve svých domovech, které utrpěly velké strukturální poškození. Záchranné a úklidové práce potrvají ještě několik týdnů.

Epicentrum zemětřesení se nacházelo ve vzdálenosti sta kilometrů od města Kvéta v okrese Harnai. Podle amerického geologického průzkumu se jednalo o mělké zemětřesení, které udeřilo v hloubce necelých dvaceti kilometrů.

Vláda Pákistánu včetně premiéra Imrana Khana vyjádřila podporu všem postiženým lidem v oblasti zemětřesení. Nejsilnější otřes poškodil tisíce staveb včetně stovek rodinných domů. Momentálně probíhá posouzení a průzkum škod. Je jisté, že některé domy utrpěly vážné poškození a staly se neobyvatelnými.

Zemětřesení odstartovalo i smrtelně nebezpečné sesuvy půdy, které dočasně omezily záchranné práce v některých oblastech. Některé silnice v okrese Harnai jsou zavaleny tunami zeminy. Většina z dvou stovek zraněných obyvatel byla dopravena letecky do města Kvéta.

Vzhledem k vážnosti situace pomáhá při veškerých záchranných operacích i pákistánská armáda. Vojáci dopravují potraviny a vodu do zasažených oblastí a armádní lékaři v případě potřeby poskytnou pomoc zraněným lidem.

Balúčistán je největší, ale zároveň nejřidčeji osídlenou provincií v Pákistánu. Oblast je nejméně rozvinutá v celé zemi a velké množství domů je zde postaveno z bláta a kamenů, které jsou na silnější otřesy mimořádně náchylné.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu