ZMĚNIT MÍSTO

Tajfun Kompasu udeřil na Filipínách

16.10.2021

Přes severní Filipíny se prohnal tajfun Kompasu, který v několika provinciích vyvolal bleskové záplavy a sesuvy půdy při nichž zahynulo nejméně jedenáct obyvatel. Po sedmi pohřešovaných lidech se stále pátrá a dalších šest a půl tisíce jich muselo být evakuováno.

Tajfun Kompasu oslabil na tropickou bouři krátce po vstupu do severních Filipín. Bouře přinesla vydatné přívalové deště, které vyvolaly záplavy v několika městech. Během řádění bouře bylo poškozeno stovky domů, které odolávaly větru o rychlosti až 125 kilometrů za hodinu.

V oblasti Jihočínského moře tajfun Kompasu doprovázely trvalé větry o rychlosti sta kilometrů za hodinu. Prohnal se okolo čínského ostrova Hainan a dále směřoval k Vietnamu. Největší škody způsobil tajfun Kompasu v horské provincii Benguet. Právě zde sesuvy půdy zabily šest obyvatel a po několika nezvěstných se stále pátrá.

Moře v oblasti Filipín je rozbouřené a vysoké vlny ohrožují námořní provoz stovky kilometrů od pobřeží. Filipínští úředníci podotýkají, že mohutné vlny smetly několik členů ochranky v době, kdy prováděli inspekci jednoho z přístavů v provincii Cagayan.

Druhou nejvíce zasaženou provincií je Palawan. Bleskové záplavy tu podpořily monzunové deště, které v kombinaci s tajfunem Kompasu zabily čtyři vesničany. Po dalších čtyřech lidech pátrají záchranáři ve vesnici Narra.

Filipíny každoročně zasáhne v průměru dvacet tropických bouří nebo tajfunů. Z hlediska geografické polohy jsou Filipíny na katastrofy jednou z nejnáchylnějších zemí světa. Nachází se v oblasti tichomořského ohnivého kruhu, pro který jsou charakteristické časté sopečné erupce a zemětřesení.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu