ZMĚNIT MÍSTO

Záplavy a sesuvy půdy v jihozápadní Indii

19.10.2021

V posledních dnech se výrazně zdramatizovala situace v Indickém státě Kerala. Přívalové deště tu vyvolaly sesuvy půdy, které zabily takřka čtyři desítky osob. Záchranáři za pomoci armády nepřetržitě pátrají po desítkách pohřešovaných v okrese Kottayam.

Záplavy a sesuvy půdy sužují momentálně nejvíce indické okresy Kottayam a Idukki ve státě Kerala. O víkendu zde pohřbily sesuvy půdy 22 obyvatel. Stovky domů bylo zničeno a bahno zasypalo silnice. Většina obětí zahynula ve svých domech v době, kdy je zavalily tuny zeminy anebo utonuli.

Brzy se ukázalo, že záplavy ve státě Kerala zničily i spoustu mostů a pozemních komunikací. Podle místních úředníků divoká voda smetla i několika patrové domy. Většina přehrad už je od konce minulého týdne na hranici své kapacity a ohroženy jsou i některé turisticky vyhledávané destinace.

Nejvíce srážek spadlo ve státě Kerala od pátku do neděle. Místy zde napršelo až 350 milimetrů srážek, což vedlo k bleskovým záplavám, které překvapily mnohé obyvatele. Záplavy odřízly i spoustu lidí žijících v blízkosti pobřeží. Rozvodněné řeky zde během několika hodin zaplavily všechny přístupové cesty.

Armáda už musela evakuovat několik tisíc obyvatel do více než stovky zbudovaných humanitárních táborů. Vláda se chystá poskytnout veškerou potřebnou pomoc všem lidem, kteří byli zasaženi záplavami a sesuvy půdy.

Další silné deště by podle meteorologů měly zasáhnout příští týden oblast himálajských regionů Uttarakhand a Himachal Pradesh. Zatím nejhorší záplavy pustošily stát Kerala roku 2018 a zahynulo při nich bezmála pět stovek obyvatel.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu