ZMĚNIT MÍSTO

Tajfun Vongfong v Japonsku zabil dva lidi, 96 zranil

15.10.2014

Tokio 14. října (ČTK) - Dva mrtvé a téměř stovku zraněných si vyžádal tajfun Vongfong, který se v uplynulých dnech přehnal přes Japonsko. V noci na dnešek živel přinesl silné lijáky do metropole Tokia a poté opustil souostroví a zamířil nad Pacifik, napsala včera agentura Reuters.

Vongfong byl nejsilnějším tajfunem, který letos Japonsko zasáhl. Po počátečním úderu na jihojaponské souostroví Okinawa ale zeslábl na tropickou bouři a později tropickou níži.
V pondělí tajfun zkomplikoval dopravu téměř po celém Japonsku. Zrušeno bylo přes 600 letů, dalších 60 letů má být ještě odvoláno v průběhu dneška, oznámila japonská televize NHK. Nad Tokiem se ale dnes ráno opět rozsvítilo slunce a příměstské vlaky se vrátily k běžnému provozu.
Mohutné srážky dál sužují sever Japonska. Vysoké přílivové vlny zaplavily pobřežní oblast kolem města Kesennuma, která byla zdevastována ničivým zemětřesením a cunami z března 2011.
Kvůli tajfunu Vongfong bylo v Japonsku preventivně vyzváno k evakuaci více než 800.000 lidí, přerušení dodávek elektřiny postihlo přes 150.000 domácností, sdělila televize NHK.
Mezi mrtvými je 90letý muž, který byl nalezen v poli v zavlažovacím příkopu, a 72letý muž, který se utopil. Kromě toho utrpělo 96 lidí zranění a jeden člověk se pohřešuje, uvedla televize NHK.
Vongfong je už druhý tajfun, který zasáhl Japonsko během jediného týdne. Tajfun Phanfone předtím zabil v zemi devět lidí, mezi nimiž byli tři američtí vojáci ze základny na Okinawě.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu