ZMĚNIT MÍSTO

Hurikán Gonzalo nabírá ničivou sílu a míří k Bermudám

15.10.2014

Philipsburg (Sint Maarten) 15. října (ČTK) - Hurikán Gonzalo v Karibiku zesílil a dnes by měl podle odborníků dosáhnout čtvrté kategorie v pětistupňové škále síly hurikánů. Hrozí tak podle agentury AP velké nebezpečí Bermudám, kam směřuje. V úterý zabil tento ničivý živel na ostrovním území Sint Maarten nejméně jednu osobu a zničil desítky lodí a poškodil mnoho domů.

Podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) v Miami se Gonzalo v noci na dnešek pohyboval asi 1100 kilometrů jižně od Bermudských ostrovů, na které nejspíš udeří v pátek. Středisko předpovídá, že hurikán bude přitom provázen vichry o rychlosti 210 až 240 kilometrů v hodině a bude s to způsobit katastrofické škody.
"Byla to velká bouře, mnohem větší, než lidé předpovídali. Stalo se toho mnoho. Lodě na sebe narážely a stromy padaly, dokonce zoologická zahrada byla vážně poškozena," řekla AP Susan Cuniffová, která řídí hotel Liberty Inn na pobřeží Sint Maarten. Na tento de facto nezávislý stát v rámci Nizozemského království udeřil hurikán silou třetí kategorie. Pustošil i sousední ostrovní stát St.Martin spravovaný Francií, kde se pohřešují nejméně dvě osoby.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu