ZMĚNIT MÍSTO

Ničivý hurikán Gonzalo se blíží k Bermudám, udeří v noci

17.10.2014

Hamilton (Bermudy) 17. října (ČTK) - Hurikán druhé nejsilnější kategorie Gonzalo se přiblížil k souostroví Bermudy, které by jeho ničivý předvoj v podobě bouří a silného větru měl zasáhnout v nejbližších hodinách. Samotný hurikán pak dorazí v noci na sobotu SELČ a bude provázen větry o rychlosti přes 200 kilometrů za hodinu. Úřady britského atlantického teritoria doporučily obyvatelům pobřežních oblastí evakuaci.

Podle amerického Národního střediska pro hurikány byl Gonzalo v 11:00 SELČ vzdálen 385 kilometrů jihozápadně od Bermud, k nimž se blížil rychlostí 24 kilometrů za hodinu. Podle meteorologů se má na své očekávané trase přiblížit svým středem k ostrovům na méně než 50 kilometrů, což prakticky znamená přímý zásah. Bermudy jej pocítí dnes večer místního času (v noci na sobotu SELČ).
"Tento hurikán je mohutným živlem a měli bychom očekávat nejméně 24 hodin větrů se silou bouře," varoval bermudský premiér Michael Dunkley. Zároveň vyzval obyvatele pobřežních a níže položených oblastí, aby se kvůli hrozbě možných záplav přesunuli do vyšších poloh. Úřady připravily v některých školách nouzové ubytování a lidé se předzásobili pro případ několikadenního výpadku služeb. Obchody v metropoli Hamiltonu již ve čtvrtek večer opevňovaly své výlohy.
Situaci místním obyvatelům komplikuje akt, že se ještě zcela nevzpamatovali z následků tropické bouře Fay, která na ostrovech řádila v neděli. V jejím důsledku bylo podle agentury AP v noci na dnešek bez elektřiny okolo 1500 domácností na sedmdesátitisícovém souostroví.
Úřady však ujišťují, že budovy by většinou měly nápor větrů a bouří vydržet, neboť se s nimi počítá již při jejich stavbě. Dosud poslední velký hurikán třetí nejsilnější kategorie přešel přes Bermudy v roce 2003, kdy zabil čtyři lidi.
Gonzalo na své cestě již v úterý zasáhl ostrovní území Sint Maarten v antilském souostroví, kde zabil nejméně jednu osobu, zničil desítky lodí a poškodil mnoho domů.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu