ZMĚNIT MÍSTO

Hurikán Gonzalo zasáhl Bermudy

18.10.2014

Hamilton 18. října (ČTK) - Hurikán Gonzalo udeřil v noci na dnešek naplno na Bermudské ostrovy, kde porážel stromy a sloupy s elektrickým vedením, čímž způsobil téměř úplný výpadek dodávek proudu. Oko uragánu, který provázejí větry o rychlosti 175 kilometrů v hodině, se zvolna posouvá nad hlavním ostrovem. Na ten dorážely vysoké vlny, pevninu bičoval také vichr a zaléval vydatný déšť.


Cyklon podle agentury Reuters patří do kategorie 2 podle pětistupňové Saffir-Simpsonovy škály. Střed hurikánu se pohybuje rychlostí 26 kilometrů v hodině.
Úřady předtím vyzvaly obyvatele, aby přijali všechna bezpečnostní opatření. Ujistily nicméně, že budovy by většinou měly nápor větrů a bouří vydržet, neboť se s nimi počítá již při jejich stavbě.
Dosud poslední velký hurikán třetí nejsilnější kategorie přešel přes Bermudy v roce 2003, kdy zabil čtyři lidi. Podle meteorologů by nynější škody měly dosáhnout tehdejší úrovně.
Necelých 400 kilometrů jižně od Havajských ostrovů v Tichomoří se podle amerického Národního centra pro hurikány vytvořil další hurikán s názvem Ana. Cyklon kategorie 1 provázejí větry o rychlosti 120 kilometrů v hodině.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu