ZMĚNIT MÍSTO

Počasí v Evropě

07.09.2012

Evropa spadá do tří podnebných pásů severní polokoule. Na severu se nachází studený pás, jež má dvě oblasti, arktickou a subarktickou. V Nové zemi a na severním pobřeží Ruska se nachází nejchladnější místo v Evropě Usť Cilma, kde byla naměřena teplota -69 stupňů Celsia.

Větší část Evropy se nahází v severním mírném pásu. Pro západní Evropu jsou typické převládající větry a mírné zimy a léta. Pro střední Evropu jsou typická teplá léta s dostatkem srážek a studenější zimy. Pro východ Evropy jsou charakteristické dlouhé a studené zimy a krátká a horká léta. Na východě Evropy se nachází nejsušší místo Evropy Astrachaň. Zde ročně spadne pouhých 180 mm srážek.

Nejteplejší oblastí Evropy je močál Pantano de Guadalmelattto u Cordoby, kde byla naměřena teplota 52 stupňů Celsia. Jedná se o oblast Středozemního moře, kterou ovlivňuje subtropický pás. Rovněž se zde nachází i nejdeštivější místo v Evropě Crkvica, kde ročně spadne až 4624 mm.

MeteoVarování pro Evropu
Přehled jednotlivých meteorologických výstrah o počasí a stavu vozovky pro Evropu najdete na www.meteoalarm.eu


Alpy

Alpy tvoří hranici mezi středoevropským podnebím a suchým klimatem Panonské nížiny. Julské Aply jsou bohaté na srážky, ročně jich zde spadne až 2500 mm. Naopak ve Wallinských Alpách ročně spadne pouhých 500 – 600 mm srážek.

Zpravidla v nadmořské výšce nad 3000 metry nad mořem v Alpách spadne průměrně 1500 mm srážek ročně. Ve vyšších polohách zde klesá teplota o zhruba 1 stupeň Celsia na každých 170 m výšky. Navzdory své poloze se v Alpách vyskytují téměř všechny druhy klimatu. Je zde mírné, ale i arktické podnebí. V Alpách vanou padavé větry.

V severních Alpách vanou jižní fény, které přenáší vzduch od Středozemního moře. Na jižních svazích hor spadne dostatek srážek a díky kondenzačnímu teplu padají i na severní stranu horských hřebenů. Teploty na severu a na jihu jsou mnohdy rozdílné. Při proudění vzduchu od severu vznikne na jižních svazích Alp severní fén, který nepřináší oteplení.


Tatry

Oblast Vysokých Tater spadá do mírného pásu a panují zde typické kontinentální rysy. Celý rok je zde chladno, s průměrnou roční teplotou v tisíci metrech nad mořem 5 stupňů Celsia. V Tatrách je velmi proměnlivé počasí a vyskytují se časté inverze. Ročně v Tatrách spadne průměrně 1600 mm srážek. Nejstabilnější klima je na podzim a díky nízkým teplotám je zde i výborná viditelnost.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu