ZMĚNIT MÍSTO

Průzkum:Řidiči považují za rizikové podzimní počasí i změnu času

24.10.2014

Praha 24. října (ČTK) - Na čtyřicet řidičů ze sta považuje podzimní počasí za riziko pro bezpečnou jízdu autem a dalších 25 procent vidí jako rizikový také přechod z letního času na zimní. Vyplývá to z průzkumu, který si nechala zpracovat pojišťovna Generali. Nadcházející víkend bude na silnicích rušný i kvůli blížícím se 'Dušičkám' a školním prázdninám.

"Průzkum prokázal, že polovina řidičů má se změnou času problémy. Čtvrtina řidičů se potýká se zvýšenou únavou, deset procent řeší poruchy spánku, ostatní uvádějí psychické či zdravotní obtíže," uvedl mluvčí Generali Jiří Cívka. Navzdory tomu 90 procent účastníků průzkumu nijak nemění své zvyky a změně se přizpůsobuje pozvolna.
Nebezpečím přitom nejsou jen ranní mlhy či dřívější stmívání. Hrozí také střet se zvěří, která nereaguje na čas určený člověkem a vydává se přes silnici věrna svým dlouhodobým zvykům. "Podle průzkumu po přechodu na zimní čas zaznamenává 33 procent řidičů mnohem vyšší počty zvěře na silnicích a 40 procent řidičů potvrzuje stejný výskyt zvěře," dodal Cívka.
Zvláštností tohoto víkendu jsou také 'dušičkové cesty', které přinášejí zvýšený provoz i na silnice druhé a třetí třídy. Podle zkušeností policistů o tomto víkendu vyrážejí častěji na delší trasy řidiči, kteří toho během roku moc nenajezdí a po této cestě auto na zimu odstavují. Jde o poslední víkend před dnem, na nějž připadá Památka zesnulých, takže Češi mají ve zvyku jezdit upravovat rodinné hroby. Podle průzkumu se na hřbitovy chystá 41 procent řidičů tento víkend, dalších 37 procent pojede raději v jiném termínu.
Vedle toho půjde o prodloužený víkend, neboť na úterý 28. října připadá státní svátek a školáci mají až do středy podzimní prázdniny. Dá se tedy předpokládat, že půjde o vyšší provoz komplikovaný jak podzimním počasím, tak přechodem z letního času na zimní.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu