ZMĚNIT MÍSTO

Všechny vozy silničářů v Pardubickém kraji sleduje satelit

27.10.2014

Pardubice 27. října (ČTK) - Všechny vozy pro zimní údržbu silnic v Pardubickém kraji jsou už nově opatřené systémem GPS. Satelitní informace začali silničáři využívat v roce 2007. Díky monitoringu dispečeři vědí, kde se vozidla nacházejí, jakou mají spotřebu materiálu i paliva. ČTK to řekl Marian Cvrkal ze Správy a údržby silnic Pardubického kraje.

"Dále pokračujeme na testování přenosu dat z vozidlových kamer umístěných přímo v kabině sypače, aby měl dispečer v reálném čase na monitoru aktuální snímky z úseku údržby," řekl Cvrkal.
Nejdřív využívali informační a kontrolní systém pouze sypače, nyní je mají i nakladače, traktorbagry nebo nosiče nářadí, jako jsou sněhové frézy a metače.
Zimní sezona začíná 1. listopadu. Díky minulé mírné zimě silničáři nespotřebovali zhruba 30 procent posypových materiálů. Sklady doplnili na 16.000 tun soli a 24.000 tun drtě a písku, což by podle dlouhodobé spotřeby mělo stačit. Silničáři mají víceleté smlouvy s dodavateli, a proto v zimě nakupují jen výjimečně. V zimní sezoně totiž roste cena soli.
"Při opravách a modernizaci skladových hal je kladen důraz na zvyšování jejich kapacity, tak aby nebylo nutné dokupovat sůl ani v případě tvrdšího průběhu zimy," řekl Cvrkal.
Silničáři letos mají rozpočet 364 milionů korun, z toho na zimní údržbu v listopadu a prosinci dostali 60 milionů korun. Loni měli o deset milionů korun méně. Hejtmanství v příštím roce počítá se zvýšením rozpočtu na údržbu silnic a během roku ještě mohou silničáři dostat od kraje další peníze, uvedl vedoucí odboru Ladislav Umbraun.
"Startovací čára pro rozpočet na rok 2015 je posunuta výše než v letech předchozích," dodal Umbraun.
Silničáři v Pardubickém kraji zajišťují údržbu na 3642 kilometrech silnic všech tříd, z toho je 508,5 kilometru státních silnic první třídy, 914,9 kilometru silnic druhé a 2218,7 kilometru silnic třetí třídy. Pouze 146,5 kilometru nejméně významných cest se v zimě neudržuje. Vlastními silami se společnost stará o 2207,8 kilometru silnic, 1287,8 kilometru zajišťují externí dodavatelé.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu