ZMĚNIT MÍSTO

V Olomouckém kraji ubývá silnic, které nejsou v zimě udržovány

28.10.2014

Olomouc (ČTK) - V Olomouckém kraji v posledních letech ubývá silnic, které nejsou v zimě udržovány. Loni silničáři začali udržovat dalších 12 kilometrů, celkem tedy v zimě nejezdili po 204 kilometrech. V nastupující zimní sezóně budou sypače nově jezdit po dalších dvou kilometrech silnic. Z celkové délky silniční sítě 3482 kilometrů tak v Olomouckém kraje bude v zimě udržováno 3280 kilometrů. Vyplývá to ze statistik krajského úřadu.

"Plán zimní údržby v období od 1. listopadu do 31. března počítá nově s odstraňováním sněhu a náledí u Domova seniorů Radkova Lhota na Přerovsku. Proto se nám celková délka neudržovaných silnic zkrátí o dva kilometry," uvedl na dotaz ČTK náměstek hejtmana pro dopravu Alois Mačák (ČSSD).
Loni posypové vozy na žádost občanů a úřadů začaly v zimní sezóně jezdit po některých dosud neudržovaných silnicích na Olomoucku a Šumpersku. Udržovány začaly být silnice spojující Cholinu na Olomoucku s místním nádražím Českých drah, komunikace mezi obcemi Zábřeh a Nemile a silnice z Přemyslova do Loučné nad Desnou na Šumpersku.
Správa silnic Olomouckého kraje zajišťuje také údržbu vybraných státních komunikací první třídy. "Nově nám byly svěřeny do údržby úseky silnic I/35 od D1 po I/47 Lipník nad Bečvou, obchvat Valašského Meziříčí a obchvat obcí Vlachov a Zvole," dodal Mačák.
Před nadcházející zimou mají silničáři v Olomouckém kraji ve skladech 8000 tun posypové soli a 25.000 tun inertních posypových materiálů. "Pokud by toto množství nestačilo, tak máme uzavřeny smlouvy na případné doplnění zásob," řekl ČTK Jan Škrabal ze Správy silnic Olomouckého kraje.
Správa silnic Olomouckého kraje bude letos v zimě stejně jako loni používat devět desítek sypačů. V případě hustého sněžení může správa silnic nasadit sedm sněhových fréz a tři sněhové metače.
Náklady na údržbu silnic druhé a třetí třídy v Olomouckém kraji se v posledních letech pohybují v průměru kolem 160 milionů korun za jednu zimní sezonu. V poslední sezóně náklady na zimní údržbu ale díky teplému počasí klesly zhruba na 100 milionů. "Když je naopak tuhá zima, tak se mohou přehoupnout i přes 200 milionů korun," uvedl Škrabal.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu