ZMĚNIT MÍSTO

Vodácká sezona končí kvůli počasí, i když je vody dost

30.10.2014

Praha 30. října (ČTK) - Letošní vodácká sezona končí, současné chladné počasí vodákům nepřeje. Vody v českých a moravských řekách je však stále dostatek a skalní vodáci tak mají stále kam vyrazit. ČTK to dnes sdělil Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu.

"První listopadový víkend zřejmě mnoho vodáků na řeku už ale nevyláká. Snad jedině kdyby nízké slunce hřálo a lákalo do podzimní přírody," uvedl Jančar.
Vltava je splavná od Vyššího Brodu, ale pod lipenskou přehradou už vodáci plout nemohou, vrátit se tam budou moci až v březnu. "I tak teče více vody než v létě. Podobná je situace i na jiných velkých tocích v Čechách," uvedl Jančar.
Například průtok Otavy v Sušici je podle něj skoro dvojnásobkem letních minim. Lužnicí protéká navíc i voda z rybníků, jejichž výlovy jsou v plném proudu. Úsek mezi Táborem a Bechyní tak nabízí ideální vodu pro zkušenější jezdce.
Sázava je splavná od Ledče nad Sázavou až do Vltavy. Díky snižování hladin přehrad před zimou má více vody i Ohře. Splavná je od Chebu, vodáci by se ale měli mít na pozoru před stavbou jezu v Lokti, upozornil Jančar.
Sjízdná je i Berounka a její zdrojnice, Mže od Hracholusk, Úhlava od Klatov a Radbuza od Horšovského Týna.
Na Moravě mají řeky méně vody, přesto jsou sjízdné. Moravu lze splouvat od Bartoňova, Dyji od Znojma a Bečvu od Teplic nad Bečvou. Splavné jsou i dolní toky Odry a Opavy.
Jančar připomněl, že vodáky do konce roku ještě čeká společenská zábava na vodáckém bálu, uzamčení Úhlavy, mikulášská plavba například na Orlici a vánoční plavby na Sázavě nebo Lužnici.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu