ZMĚNIT MÍSTO

Část Benátek s náměstím sv. Marka se opět ocitly pod vodou

08.11.2014

Benátky (Itálie) 8. listopadu (ČTK) - Po silných deštích se pod vodou ocitla část Benátek. Po kotníky je dnes vody i na náměstí sv. Marka. V noci na dnešek výška hladiny překročila 111 centimetrů nad dlouhodobý průměr, informovala italská meteorologická služba meteoweb. Město má tak povodňovou pohotovost.

Vytrvalé deště způsobily lokální záplavy a s tím spojenou dopravní kalamitu už koncem pracovního týdne ve většině severní poloviny Itálie, včetně metropole Říma.
Nejen na náměstí sv. Marka se bez potíží chodilo jen dámám v kozačkách a pánům v holínkách. Zaplaveny byly na 12 procentech historického města i některé obchody a přízemní byty.
Na fenomén "Acqua alta" (vysoká voda) je město na laguně zvyklé. Vyskytuje se zejména na podzim a v zimě. Radnice je na ně připravená a vždy v předstihu instaluje v postižených oblastech provizorní lávky, po kterých se lidé mohou suchou nohou pohybovat.
Nejničivější záplavy zasáhly Benátky 4. listopadu 1966, kdy moře zalilo město do výšky 194 centimetrů. Při jedněch z nejhorších záplav za poslední desítky let v roce 2008 hladina dosáhla 160 centimetrů.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu