ZMĚNIT MÍSTO

Přinejmenším 31 obětí si vyžádaly bleskové záplavy v Maroku

25.11.2014

Rabat 24. listopadu (ČTK) - Přinejmenším 31 obětí si už vyžádaly bleskové záplavy na jihu Maroka, které zemi zasáhly v noci na pondělí v důsledku lijáků v posledních třech dnech. Téměř dvacet dalších lidí úřady podle televizní stanice Al-Džazíra nadále pohřešují. Lijáky již mezitím ustaly.

Vydatné srážky postihly hlavně region Gúlmim, kde zahynulo nejméně 24 lidí, dále oblasti Agádír a Varzázát na jihozápadě země. Zasáhly i mezi turisty oblíbené město Marrákeš ve vnitrozemí Maroka na úpatí Vysokého Atlasu, které je se svými zhruba 820.000 obyvateli čtvrtým největším městem v zemi.
Úřady vyslaly na pomoc postiženým obyvatelům kromě jiného 130 záchranných terénních vozidel, 335 člunů a několik vojenských a policejních vrtulníků. Tyto síly zachránily podle místních médií na 200 osob, které se ocitly ve vážném nebezpečí. Královský palác oznámil, že uhradí pohřby obětí a lékařské ošetření zraněných lidí.
Většina obětí utonula, několik lidí ale zahynulo také pod troskami asi stovky zřícených domů. Chudší obyvatelé si v této oblasti běžně stavějí obydlí z bláta, které drží na slunci, pod přívaly deště se ale bortí. Mezi mrtvými je mimo jiné osm členů jediné rodiny.
"Nic podobného jsme neviděli od povodní v roce 1986. Hladina místní řeky stoupla do rekordní výše. Lidé měli velký strach," sdělil telefonicky agentuře AFP jeden obyvatel města Gúlmim. Déšť v oblasti podle něj už ale ustal. Úřady odvolaly varování před možným přívalem dalších vod v polovině dne.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu