ZMĚNIT MÍSTO

Ledovka i dnes ztěžuje dopravu v ČR, nejvíce na železnici

03.12.2014

Praha 3. prosince (ČTK) - Dopravu v Česku dál ztěžuje ledovka. Největší problémy přetrvávají na železnici, kde stejně jako v úterý nepojedou stovky spojů. Olomouc je stále bez tramvajového provozu, v Praze byl už z větší části obnoven a v Brně zcela. S ledovkou by měli počítat i řidiči, situace na silnicích ale není tak dramatická jako na železnici. Na Přerovsku a Prostějovsku se zlepšila natolik, že byl ráno odvolán kalamitní stav na silnicích. Na Chrudimsku skončil kalamitní stav vyhlášený společností ČEZ.


Většina silnic v Česku je v současné době sjízdná, ve vyšších polohách na nich leží sníh. Na Prostějovsku zůstávají kvůli popadaným stromům uzavřeny tři úseky silnic. S popadanými stromy a větvemi se potýkají i silničáři v Jihomoravském kraji, na Vysočině, Českokrumlovsku, Jindřichohradecku nebo Svitavsku.
Spadlé stromy na Brněnsku nově řeší i železničáři. Kvůli nim například nejely dnes ráno vlaky na trase Znojmo - Okříšky. Jinak se situace v železniční dopravě od úterý téměř nezměnila, s komplikacemi musí lidé nadále počítat zejména ve středních Čechách, na jižní a střední Moravě a na trati mezi Prahou a Moravou. Velmi omezené zůstává i spojení se Slovenskem a Rakouskem a o moc lepší to není ani na koridoru Praha - Morava. Lidé by podle drah proto měli k cestování raději volit jiný dopravní prostředek než vlak.
Jezdit dnes nebudou ani příměstské vlaky v Praze a okolí, případně pojedou jen v částech svých obvyklé trasy. Nahrazují je autobusy a jsou posíleny běžné autobusové linky. Zcela zastaven je většinou provoz spěšných vlaků a linky S6 mezi pražským Smíchovem a Berounem a linky S41 mezi pražskou Hostivaří a Roztokami u Prahy.
Námraza na trolejích, která přerušuje dodávku proudu do souprav, zatím brání i provozu tramvají v Olomouci. Náhradní dopravu zajišťují autobusy, které jezdí v delších intervalech než tramvaje. Naopak v Brně už od rána jezdí všechny tramvajové linky a v Praze většina, i když ve zkrácených úsecích.
Také energetikům ČEZ se podařilo obnovit většinu úterních poruch na elektrickém vedení, kvůli nově zjištěným poruchám jsou podle jejich odhadu bez proudu stovky zákazníků, zvláště v západních a východních Čechách.
Námraza a ledovka působí problémy v celém Česku již třetí den. Situace by se ale v průběhu dne mohla zlepšovat. Podle předpovědi by se mělo totiž oteplit. Výstraha meteorologů před ledovkou platí do dnešních 18:00 pro všechny kraje ČR, v Ústeckém a Libereckém kraji se má tvořit jen ojediněle.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu