ZMĚNIT MÍSTO

Bouře v USA si vyžádala dva mrtvé, výpadky proudu a rušení letů

12.12.2014

San Francisco (USA) 12. prosince (ČTK) - Nejméně dva lidé přišli ve čtvrtek o život na západě Spojených států v důsledku bouře, která je označována za nejsilnější v oblasti za posledních pět let. Na mezinárodním letišti v San Francisku bylo zrušeno 240 letů, ochromena byla i automobilová a městská hromadná doprava. Kolem 280.000 lidí v regionu zůstalo kvůli bouři bez proudu, informovaly agentury DPA a Reuters, podle nichž lze problémy očekávat i dnes.

Bouře doprovázená mohutným vichrem a lijáky způsobila záplavy a ochromila dopravu ve státech Kalifornie, Oregon a Washington. V San Francisku, které patří k nejhůře postiženým, nejezdily ve čtvrtek kvůli výpadku proudu a zatopeným ulicím metro, tramvaje a trolejbusy. Pod vodou se ocitla také oblíbená přímořská promenáda Embarcadero, která musela být uzavřena, a odvolána byla rovněž řada trajektových spojů.
Z preventivních důvodů velká část škol v San Francisku ve čtvrtek nevyučovala. Kolem 280.000 lidí zůstalo kvůli bouři na západě USA bez proudu, z toho 150.000 jich bylo v San Francisku a okolí. Podle agentury Reuters se ale podařilo dodávky do čtvrtečního večera z 90 procent obnovit.
Obětí bouře se stal bezdomovec, na jehož stan se ve státě Oregon zřítil strom, sdělila televize CNN. Ve městě Portland zahynul teenager, jemuž se rovněž stal osudným pád stromu. Ten zničil automobil, v němž mladík cestoval jako spolujezdec.
Bouře přišla na pevninu ze severního Pacifiku a postupuje k jihu - dnes by měla udeřit na oblast Los Angeles a San Diega. Vichr bude podle meteorologů nejsilnější v horách, kde má v nárazech dosahovat až 230 kilometrů v hodině. Meteorologové vydali varování před bleskovými záplavami, vysokými vlnami a vichrem a upozornili, že přívalové deště mohou vést k sesuvům půdy na úpatí hor, jejichž svahy letos zdevastovaly lesní požáry. Kvůli sesuvu půdy je již nyní mimo provoz kupříkladu příměstská železnice mezi městy Seattle a Everett ve státě Washington.
Pro Kalifornii nicméně bouře znamená podle meteorologů jen malou úlevu po několikaleté vlně sucha, která přinutila místní úřady razantně omezit dodávky vody farmářům pro zavlažování. V kalifornském pohoří Sierra Nevada je sice na tento týden předpovídán až metr nového sněhu, podle expertů by ale muselo pršet několik měsíců, aby stát důsledky sucha překonal.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu