ZMĚNIT MÍSTO

V parku Podyjí u Znojma je 12 stezek uzavřených kvůli stromům

12.12.2014

Znojmo 12. prosince (ČTK) - V Národním parku Podyjí na Znojemsku je uzavřeno 12 turistických tras kvůli popadaným stromům a větvím. K zemi šly v minulém týdnu kvůli námraze. Tyto turistické trasy jsou velmi nebezpečné, řekl dnes ČTK Jan Kos z vedení parku. Doplnil, že ostatní stezky jsou od popadaných stromů vyčištěné, přesto je na nich nutná opatrnost.

"I pohyb po upravených značených stezkách stále vyžaduje opatrnost. Hrozí, že z korun stromů budou padat větve. Při větrnějším počasí bude toto riziko vyšší. Lidé by při něm měli procházku do přírody raději odložit," vysvětlil Kos.
Většina uzavřených turistických tras je v okolí Vranova nad Dyjí, Čížova, Lukova a Podmolí. Turisté tak například zatím neprojdou od vranovského zámku do oblasti nazývané Benátky, nelze se dostat z obce Podmyče do sousedního Fellingu v Dolních Rakousích nebo se projít po oblíbené Claryho stezce.
Podyjí se rozkládá na přibližně 63 kilometrech čtverečních, přičemž 84 procent tohoto území tvoří lesy. Ročně se v něm vytěží zhruba 7000 metrů krychlových dřeva. Nyní bude nutné odtěžit podle hrubých odhadů lesníků několik tisíc metrů krychlových dřeva, a to kvůli tomu, že nedávná námraza vyvrátila či poškodila stovky stromů. Škody se teprve vyčíslují.
Ledovka a námraza způsobila počátkem minulého týdne na jižní Moravě značné problémy. V Brně dva dny kolabovala hromadná doprava, stovky domácností v regionu byly bez elektrického proudu, policie zaznamenala nárůst nehod a hasiči na desítkách míst likvidovali stromy, které při pádu zatarasily silnice.


Seznam tras uzavřených v NP Podyjí kvůli popadaným stromům:
1.Podmyče - Felling (modrá stezka pro pěší)
2.Felicitin okruh na Vranovsku (červená stezka pro pěší)
3.Vranov nad Dyjí, zámek - Benátky (žlutá stezka pro pěší)
4.Odbočka k Halamáškově vyhlídce ve Vranovském lesoparku
5.Okruh Heleny Mniszkové na Vranovsku (zelená stezka pro pěší)
6.Claryho stezka na Vranovsku (modrá stezka pro pěší)
7.Páteřní trasa Vranov nad Dyjí, louka pod Slujemi - Čížov - Lukov - Podmolí, křižovatka Nivky (červená stezka pro pěší)
8.Čížov - Čížovský rybník (modrá stezka pro pěší)
9.Příčky - Podmolí, křižovatka Nivky (červěná cyklostezka)
10.Příčky - Podmolí, obec (zelená stezka pro pěší)
11.Podmolí, obec - Podmolí, křižovatka Nivky (modrá a žlutá stezka pro pěší)
12.Podmolí, křižovatky Nivky - Mašovická střelnice (žlutá stezka pro pěší)
Zdroj: NP Podyjí

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu