ZMĚNIT MÍSTO

Bouře odřízla ve Skotsku od elektřiny 100.000 lidí, zasáhla i SRN

10.01.2015

Edinburgh/Berlín 9. ledna (ČTK) - Takřka 100.000 domácností dnes zůstalo ve Skotsku bez elektřiny v důsledku bouřlivého počasí. Vydatný déšť a silný vítr, který místy dosahoval rychlosti až 160 kilometrů za hodinu, ochromil také železniční dopravu. Ještě dnes se bouře, kterou Němci nazývají Elon, přesunula nad sever Německa, kde ochromila železniční dopravu. Na vichřici se nyní připravuje Skandinávie.

Železniční společnost ScotRail zrušila dnes ráno veškeré spoje z obavy o bezpečnost cestujících, později alespoň některé z nich ale vypravila. Nejhorší situace panuje ve výše položených oblastech Skotské vysočiny a na skotských ostrovech. V některých částech země úřady uzavřely školy a mateřské školky.
Podle skotské policie nastaly dopravní komplikace kromě železnice také na pozemních komunikacích, které na mnoha místech zablokovaly popadané stromy. Na cestu nevyplula také značná část trajektů.
Meteorologové varují, že bouřlivé počasí během dneška zasáhne také hlavní město Edinburgh a největší město Glasgow. O víkendu déšť prý vystřídá sníh a mrazivé počasí.
Silný vítr dosahující místy až síly orkánu, tedy nejvyššího z dvanácti stupňů Beaufortovy stupnice, zasáhl také sever Německa. Vichr o intenzitě orkánu bičoval Severofríské a Východofríské ostrovy v Severním moři.
Řádění živlu si na severu Německa prozatím vyžádalo nejméně dva zraněné. Jde o dvě školačky, na které spadl na školním dvoře v Hamburku strom. Do nemocnice bylo spolu s nimi převezeno ještě třetí dítě, které utrpělo šok.
Policie dnes evakuovala základní školu v Prenzlau na severovýchodě Německa nedaleko hranic s Polskem, kde vichr utrhl celou střechu. V budově v té době bylo na 300 dětí, nikdo ale nebyl zraněn.
Železniční doprava v Hamburku byla dnes vážně ochromena, potíže měly také vlaky v nejsevernější spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko. Doprava na třech hlavních železničních koridorech z Hamburku do Hannoveru, Brém a Berlína se zastavila, se zpožděními museli cestující počítat i na vedlejších tratích. Železnice nasadila místo zrušených vlaků autobusy.
Prudký vítr potrápil také jih Německa, kde byl kvůli nárazům větru zastaven provoz v lyžařském areálu na Zugspitze, která je nejvyšší horou Německa. Vichr zde rovněž způsobil komplikace v železniční dopravě a poničil některá vedení elektrické energie.
V sobotu očekává vichřici jih Švédska, kde meteorologové předpovídají lijáky i sněžení.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu