ZMĚNIT MÍSTO

Na Tachovsku vítr posunul střechu, desítky lidí nemohou domů

10.01.2015

Aš (Chebsko)/Staré Sedliště (Tachovsko)/Hojsova Stráž (Klatovsko) 9. ledna (ČTK) - Silný vítr způsobil dnes problémy na západě Čech. Do spadlého stromu narazil dopoledne u Aše osobní vlak, odpoledne narazil do stromu spadlého na trať rychlík Pancíř nedaleko Hojsovy Stráže na Šumavě. Ve Starém Sedlišti na Tachovsku strhl vítr střechu na obytném domě a hasiči museli evakuovat 38 lidí. Podle rozhodnutí statika se zatím nemohou vrátit domů, řekli ČTK hasiči. Při událostech se nikdo nezranil.

Ve Starém Sedlišti odpoledne vítr nadzvedl střechu obytného domu a o metr ji vychýlil, při tom se poškodily komíny, na kterých střecha visí, uvedla mluvčí krajských hasičů Pavla Jakoubková. Hasiči z domu evakuovali 38 lidí. Náhradní ubytování pro sedm lidí zajistila obec na místní faře, ostatní lidé našli útočiště u známých a příbuzných. "Zdi budovy nejsou poškozeny, problém je v tom, že kvůli poničeným komínům je nefunkční kotel. V domě jsou vypnuté energie, okolí domu je zajištěné, budova je podle statika momentálně neobyvatelná, dokud nebude opravena střecha," popsala Jakoubková. Objekt zajistila policie a předá ho majitelce.
Dům je podle starostky Jitky Valíčkové ve velmi špatném stavu. "Majitelka tam ubytovává sociálně slabší obyvatele, o dům se ale nestará," řekla ČTK. Náhradní ubytování na faře mohou dvě rodiny využít jen několik dnů, protože majitel má pak zamluvené klienty. Obec hodlá náklady za nouzové ubytování vymáhat po majitelce nemovitosti.
Kvůli stromu na trati byl na Šumavě na čas zastaven provoz mezi Nýrskem a Alžbětínem. Cestující přepravily náhradní autobusy, některé spoje měly zpoždění. V rychlíku, který narazil do stromu, cestovalo 25 lidí, nikdo se nezranil. Provoz už byl obnoven.
Hasiči v Plzeňském i Karlovarském kraji mají dnes celý den zvýšený počet výjezdů k popadaným stromům. Například v Plzeňském kraji to bylo dosud kolem 40 událostí, hlavně na Klatovsku a Tachovsku, řekla Jakoubková. Podle meteorologů bude vítr o víkendu ještě silnější a hrozí i záplavy.
Meteorologové dnes vydali výstrahu před vydatným deštěm, který může spolu s tajícím sněhem v sobotu způsobit záplavy, zejména na Klatovsku na řece Otavě. Kromě toho bude v Plzeňském a Karlovarském kraji velmi silně foukat, vítr v nárazech může dosáhnout rychlosti až 110 kilometrů za hodinu, na hřebenech hor až 145 km/h.
Silnější vítr naměřili meteorologové už dnes. Například v Plzni a na Přimdě na Tachovsku dosáhl v nárazech síly téměř 83 kilometrů v hodině. Na krušnohorském Klínovci měl dnes vítr v nárazech rychlost přes 104 kilometrů v hodině a na Fichtelbergu v Německu, těsně za hranicemi, téměř 130 kilometrů za hodinu, řekla ČTK Jana Stacke z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu