ZMĚNIT MÍSTO

Povodňová pohotovost je na osmi místech, škody páchá spíš vítr

10.01.2015

Praha 10. ledna (ČTK) - Druhý povodňový stupeň, tedy pohotovost, platil dnes v 12:30 na osmi místech České republiky, na řekách na Klatovsku v Plzeňském kraji, na Vysočině a na severu Čech. Právě na Klatovsku, konkrétně na řece Vydře v Modravě a na Otavě v Sušici by dnes podle meteorologů měly hladiny dosáhnout třetího stupně, tedy ohrožení. Situace ale není dramatická, větší problémy než řeky dosud působil silný vítr.

Meteorologové v pátek uvedli, že vydatný déšť a tající sníh mohou dnes způsobit záplavy, přičemž nejkritičtější situaci čekají na Klatovsku, povodňová pohotovost platí ale téměř pro celé Čechy. Kromě toho má v Plzeňském a Karlovarském kraji velmi silně foukat, vítr v nárazech může dosáhnout rychlosti až 110 km za hodinu, na hřebenech hor až 145 km/h.
Silný vítr už v pátek působil problémy, třeba na železnici. Vlaky na několika místech několik hodin nejely kvůli stromům, které na koleje vyvrátil vítr. Na Klatovsku do jednoho z nich narazil rychlík, nikdo nebyl zraněn. Jihočeští hasiči od pátečního odpoledne do dneška v souvislosti se silným větrem řešili pět desítek událostí. Na Tachovsku vítr posunul střechu obytného domů, desítky lidí nemohou domů.
Pokud jde o stav na řekách, druhý povodňový stupeň platil v 12:30 na Otavě v Sušici a na řece Vydře v Modravě v Plzeňském kraji, na Doubravě v obci Bílek, na Sázavě ve Žďáru nad Sázavou a v obci Sázava na Vysočině, na řece Libuňce v turnovské části Pelešany v Libereckém kraji, v řece Kamenici v Hřensku v Ústeckém kraji, na druhém stupni je také Moravské Dyje v Janově v Jihočeském kraji.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu