ZMĚNIT MÍSTO

Po víkendovém vzedmutí hladiny řek klesají, kulminovalo i Labe

13.01.2015

Praha 12. ledna (ČTK) - Hladiny českých a moravských řek zvednuté o víkendu odtávajícím sněhem kulminovaly a hydrologové očekávají už jen jejich stagnaci či pokračování poklesu. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) ráno kulminovalo Labe na dolním toku při prvním povodňovém stupni, který znamená bdělost. Předpoklad hovořil o pozdější kulminaci. Na všech ostatních tocích zasažených přívalem vody jsou hladiny dále na poklesu.

Zpráva hydrologů, kterou obdržela ČTK, uvádí tucet míst, kde vzedmuté řeky dosáhly ráno prvního povodňového stupně. Na Orlici to byly Tichá Orlice v Čermné a Orlice v Týništi nad Orlicí. Labe se zvedlo v Přelouči, Brandýse, Kostelci, v Ústí nad Labem a Děčíně. Berounka ve Zbečně, Svratka ve Veverské Bítýšce a v Brně Poříčí, Dyje na Nových mlýnech a v Ladné.
Kvůli zvednutým hladinám o víkendu zaplavila voda některé komunikace například na východě Čech, dál tam není průjezdných několik silnic.
V sobotu v ČR napršelo za 24 hodin pět až deset litrů na metr čtvereční, na Šumavě, v Krkonoších a v Jizerských horách až 30 litrů. V neděli víc sněžilo už jen v Krkonoších a Orlických horách.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu