ZMĚNIT MÍSTO

Druhá vlna veder sužuje západní Austrálii

14.02.2013

Zatímco na severní polokouli vrcholí zima a například v centrální Evropě nebo Severní Americe se potýkáme s přívaly sněhu, v Austrálii mají již podruhé za krátkou dobu teploty, které by leckoho z nás určitě nenechaly chladným. Maxima se pohybují okolo 40 °C, padají teplotní rekordy a vznikají nebezpečné požáry ze sucha. Situace by se ale v následujících dnech měla zlepšit.

           Pro ilustraci, v západoaustralském Perthu byla dnes (13.2.2013) v 11:45 místního času teplota 38,8 °C, což bylo nejvyšší hodnotou za celý den. Maximální denní teplota přesahující 38 °C se v tomto městě drží již od soboty. Tento fakt překonal 27 let starý rekord v délce takových úmorných teplot, přitom průměrná maximální teplota pro aktuální období je v Perthu 32 °C. V současné době se v oblasti nachází také brázda nízkého tlaku postupující od severozápadu směrem do vnitrozemí, která s sebou přináší oblačnost typu cumulonimbus s občasnými přeháňkami a bouřkami.

           Původcem vysokých teplot na západě je vítr, který v posledních dnech vanul od severovýchodu až východu. Ten narazil ve vnitrozemí na oblast rozsáhlých pouští, kde teplota může vystupovat až k 50 °C, a vzal s sebou velmi prohřátý vzduch. Ten dopravil k západnímu pobřeží, odkud nyní hlásí čtyřicetistupňové vedra.

           Předpověď je však k Australanům shovívavá. Od jihozápadu je očekávána studená fronta, za níž teploty ve čtvrtek mohou spadnout až o 10 °C na maximálních 30 °C a pravděpodobné jsou i srážky. V pátek by se přechodně mělo za frontou oteplit až na 35 °C, ale o víkendu, kdy přejde další studená fronta, opět klesnou a již by se neměla opakovat situace posledních dní. Kromě zmíněných problémů mají na západním pobřeží Austrálie v platnosti výstrahu na silný vítr a vysoké vlny.

 

Zdroje:

http://www.bom.gov.au

http://www.bbc.co.uk

http://www.wetter3.de

 

Autor: Václav Smolka

 

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu