ZMĚNIT MÍSTO

Záplavy v Malawi a Mosambiku si vyžádaly nejméně 73 obětí

14.01.2015

Lilongwe (Malawi) 14. ledna (ČTK) - Rozsáhlé záplavy v jihoafrických státech Malawi a Mosambik připravily o život už 73 lidí. Jenom v Malawi pak muselo více než 70.000 obyvatel kvůli velké vodě opustit domov. Informovala o tom dnes zpravodajská stanice BBC. Prezident Malawi Peter Mutharika vyhlásil v úterý na třetině území státu stav katastrofy a povolal armádu.

Nejhůře postižené jsou regiony na jihu šestnáctimilionového Malawi, kde velká voda podle BBC usmrtila 48 lidí a dalších více než 70.000 obyvatel donutila opustit domov. Povodně ale zasáhly i sousední Mosambik. Tam zahynulo nejméně 25 lidí a 20.000 dalších muselo utéct do bezpečí.
Malawský prezident Mutharika požádal o pomoc mezinárodní společenství a humanitární organizace. Tisíce lidí podle něj zůstaly bez střechy nad hlavou a evakuační centra svou kapacitou nestačí. Proto jsou prý nutné například stany, ale i voda a potraviny. "Je to obrovská katastrofa. Pro Malawi je téměř nemyslitelné, aby se s ní vyrovnalo vlastními silami," uvedl prezident.
Živel podle úřadů zničil úrodu, ale také silnice a mosty. Řada regionů je proto zcela odříznuta od světa. V Mosambiku se podle BBC kvůli povodním zřítily dva mosty na důležité dálnici, a není tak možné cestování ze severu země do její centrální části a na jih.
Panují také obavy o cestující z autobusů, které uvízly na dálnici. Podle BBC museli dvě noci spát v autobusech a dochází jim jídlo. Kvůli rozvodněné řece Licungo k nim přitom není možné se dostat ani na člunech.
Většina severní části Mosambiku je také bez elektřiny, protože bouřkové deště vyvrátily desítku sloupů elektrického vedení, které přenáší elektřinu z přehrady Cahora Bassa do různých oblastí Mosambiku. Tamní elektrárenská společnost EDM dnes uvedla, že obnovení dodávek proudu na severu země bude trvat týden.
V celém regionu panuje od loňského října období dešťů, srážky jsou ale mnohem intenzivnější než obvykle. Podle meteorologů se počasí v příštích týdnech nezlepší.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu