ZMĚNIT MÍSTO

Horští záchranáři snížili v Jeseníkách lavinový stupeň na druhý

16.01.2015

Jeseník 16. ledna (ČTK) - V Jeseníkách platí ode dneška druhý stupeň lavinového nebezpečí. Horští záchranáři jej snížili po čtvrtečním měření v lavinovém katastru, sněhová vrstva se podle nich již stabilizovala. Třetí stupeň z pětibodové škály, který značí značné riziko pádu lavin, platil na horách od minulého úterý. Lavinové katastry leží v Jeseníkách mimo vyznačené trasy.

Podle dispečera jesenické horské služby Jiřího Hejtmánka ke snížení lavinového stupně dopomohl vývoj počasí v uplynulých dnech. Hřeben jesenických hor je podle něj vyfoukaný a leží zde do 20 centimetrů sněhu. Na závětrných lavinových svazích je ho uloženo kolem metru. "Sníh je nyní poměrně dobře zpevněn s podložkou, která tam je. Pokud bude počasí i nadále pokračovat ve stejném duchu, dá se předpokládat, že se lavinový stupeň během víkendu ještě sníží," řekl dnes ČTK Hejtmánek.
V Jeseníkách podle horských záchranářů v posledních dnech nesněžilo, foukal však vítr. Nyní na horách panuje inverzní počasí a případní návštěvníci hor si tak mohou užívat slunečného počasí.
V Jeseníkách se laviny vyskytují v oblasti Velkého Kotle, Červené hory a Kralického Sněžníku, leží na nich celkem šest lavinových katastrů a dohromady 20 lavinových drah. Třetí stupeň v Jeseníkách vyhlašují horští záchranáři během zimní sezony téměř každoročně, záleží především na množství sněhu. Loni však podle Hejtmánka třetí stupeň vyhlášen nebyl. Čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí, tedy druhý nejvyšší, je v Jeseníkách ojedinělý. Vyhlášen byl například v březnu roku 2005, kdy za dva dny napadlo až půl metru sněhu. Tehdy hlásila Ovčárna 235 centimetrů sněhu, nyní tam leží zhruba 75 centimetrů sněhu.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu