ZMĚNIT MÍSTO

Ideální lyžařské podmínky jsou výš v horách, níž věří v ochlazení

23.01.2015

Praha 22. ledna (ČTK) - Podmínky pro lyžaře jsou nyní téměř ideální zejména ve vyšších polohách hor, v provozu jsou desítky kilometrů sjezdovek a třeba v Krkonoších a Jeseníkách jsou připraveny také tratě pro běžkaře. Níže položeným areálům teploty nad nulou neprospívají, některé z nich ale otevřou alespoň na víkend. Možnosti lyžování by mohlo rozšířit ochlazení pod bod mrazu, které na víkend avizují meteorologové s umožnilo by spuštění sněhových děl. Na horách by navíc mělo také sněžit.

V Krkonoších na sjezdovkách leží až 90 centimetrů sněhu. Ve Špindlerově Mlýně je v provozu přes 24 kilometrů sjezdovek, v areálech sdružených ve SkiResortu Černá hora - Pec mohou sjezdaři využít 37 kilometrů tratí. V plném provozu je také Benecko, Harrachov a Rokytnice nad Jizerou. Vlekaři upravili běžecké tratě v okolí Horních Míseček a na Pláních. Na hřebenech Krkonoš je podle horské služby zhruba 70 centimetrů sněhu, v lavinových katastrech platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály.

Velice dobré jsou podle provozovatelů lyžařské podmínky také v Jizerských a Orlických horách. V největším areálu Jizerských hor na Tanvaldském Špičáku je možné lyžovat na všech hlavních sjezdových tratích, celkem skoro na osmi kilometrech. V plném provozu jsou střediska Černá Říčka v Desné a Rejdice, třeba na Ještědu v Liberci se ale lyžuje jen na zhruba polovině z devíti kilometrů tratí. "Snažíme se zasněžovat, když to mrazy dovolí. Chvílemi to jde," uvedl ředitel areálu Jan Svatoš. Vlekaři z Říček v Orlických horách hlásí 30 až 70 centimetrů sněhu, v pátek vlekaři znovu upraví běžecké tratě od Homole po Rokytnici.

Šumavské sjezdovky jsou z velké části pokryty technickým sněhem, ale někde napadl i přírodní. Do areálů proto v posledních dnech míří více lidí, vyplývá z vyjádření provozovatelů. Desítky centimetrů vysokou vrstvu sněhu hlásí Skiareál Lipno, Zadov, Kvilda a střediska v Železné Rudě a na Špičáku. Sjezdovky o mrazivé středě zasněžovali v rakouských pohraničních skiareálech Sternstein a Hochficht. Na lepší počasí však na Šumavě zatím stále čekají běžkaři, kvůli nedostatku sněhu nemůže technika upravovat stopy. I tak jsou ovšem sjízdné některé trasy kolem Zadova a Kvildy.
Poměrně dobré podmínky nabízejí před nadcházejícím víkendem lyžařům areály v Jeseníkách. Desítky centimetrů technického sněhu leží na sjezdovkách například v Koutech na Šumpersku nebo ve středisku Myšák v Karlově pod Pradědem. Pro běžkaře je podle horské služby ideální magistrála vedoucí z Ovčárny přes Švýcárnu na Červenohorské sedlo, trasy jsou upraveny i v nižších částech hor. V horách na jihovýchodních svazích stále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí.

Často jen částečně jsou v provozu kvůli nedostatku sněhu a příliš vysokým teplotám pro umělé zasněžování lyžařská střediska v Beskydech. Jejich provozovatelé čekají na ochlazení, které by jim umožnilo znovu spustit sněhová děla.

V Krušných horách se podmínky pro lyžaře zlepšily už počátkem týdne. Ochladilo se, napadl sníh. Asi nejlepší podmínky pro lyžování jsou v okolí Božího Daru, areál Klínovec má upraveno 11 kilometrů sjezdovek, v provozu je také areál Novako. Nedaleký Plešivec v pátek spouští další dvě sjezdovky a lanovku, na víkend se má otevřít také Zadní Telnice.

Na Vysočině zůstaly přes nepříznivé počasí s deštěm v provozu čtyři sjezdovky: na Harusově kopci u Nového Města na Moravě, na Fajtově kopci u Velkého Meziříčí, na Šacberku u Jihlavy a na vrchu Křemešník u Pelhřimova. Koncem týdne se znovu rozjedou vleky u dalších tří sjezdovek na Žďársku. Areál v Hlinsku na Chrudimsku nabízí dvě sjezdové tratě pro dospělé a jeden svah pro děti. Ve středních Čechách se lyžuje ve středisku Monínec u Sedlce-Prčice na Příbramsku a v Chotouni u Prahy.

Mimo provoz jsou pro nedostatek sněhu například areály v Přimdě v Českém lese a v šumavských Kašperských Horách či Přívrat na Orlickoústecku.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu