ZMĚNIT MÍSTO

V Jeseníkách je vyhlášen třetí stupeň lavinového nebezpečí

26.01.2015

Jeseník 26. ledna (ČTK) - Horští záchranáři dnes v Jeseníkách vyhlásili třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. V horách přes víkend sněžilo za silného větru, sněhové vrstvy jsou nestabilní. V lavinových katastrech tak hrozí pád deskových lavin. Výstraha platí především pro vyznavače lyžování ve volných terénech, kteří se do těchto míst vydávají. Lavinové katastry leží mimo značené trasy. www.horskasluzba.cz

"O víkendu sice napadlo jen 15 centimetrů sněhu, ale sněžilo za silného severozápadního větru a lavinový svah je na východní části," řekl dnes ČTK dispečer jesenické horské služby Jiří Hejtmánek.

Na závětrných lavinových svazích je nyní podle horské služby uloženo kolem 150 centimetrů sněhu. "Stará sněhová pokrývka je dobře zpevněna. Na ní se nachází nová vrstva 30 centimetrů převátého zlomkového sněhu. Nový sníh je uložen na ledové plotně a tvoří souvislé velké plochy," doplnil Hejtmánek. Vrstvy jsou přitom podle něj velmi nestabilní. Svědčí o tom i kompresní test, který dělali záchranáři v lavinovém katastru v neděli. "Horní třiceticentimetrová vrstva odjela už na třetí poklep zápěstím," doplnil Hejtmánek.

Podle informací na stránkách www.horskasluzba.cz vyžadují túry za této situace velkou opatrnost a výbornou znalost lavinové problematiky. Třetí stupeň je obvykle vyhlašován v 30 procentech zimního období a dochází při něm k 47 procentům lavinových nehod. Upozornění platí především pro skialpinisty, kteří se vydávají do volného terénu. "Lyžaři, kteří by kotlem projížděli, by mohli uříznout deskovou lavinu," dodal Hejtmánek.

Horská služba v Jeseníkách vyhlásila třetí stupeň lavinového nebezpečí naposledy 6. ledna. Hrozbu pádu lavin tehdy zvýšil čerstvý sníh, který napadl na ledovou vrstvu. Hrozbu pádu lavin poté snížili 16. ledna.

V Jeseníkách se laviny vyskytují v oblasti Velkého Kotle, Červené hory a Kralického Sněžníku, leží na nich celkem šest lavinových katastrů a dohromady 20 lavinových drah. Třetí stupeň v Jeseníkách vyhlašují horští záchranáři během zimní sezony téměř každoročně, záleží především na množství sněhu. Loni však podle Hejtmánka třetí stupeň vyhlášen nebyl. Čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí, tedy druhý nejvyšší, je v Jeseníkách ojedinělý. Vyhlášen byl například v březnu roku 2005, kdy za dva dny napadlo až půl metru sněhu. Tehdy hlásila Ovčárna 235 centimetrů, nyní se tam nachází kolem 80 centimetrů sněhu.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu