ZMĚNIT MÍSTO

Sněžení na Slovensku komplikuje dopravu, problémy má i Bratislava

30.01.2015

Bratislava 30. ledna (ČTK) - Husté sněžení dnes na Slovensku zkomplikovalo dopravu. V Bratislavě kolabovala hromadná doprava, letiště v metropoli pozastavilo provoz, na některých úsecích silnic včetně několika horských průsmyků byla zastavena doprava. Odpoledne policie vybídla řidiče nákladních automobilů, aby svá vozidla odstavili ještě před vjezdem do Bratislavy, protože okolní hraniční přechody do Česka, Rakouska a Maďarska byly pro kamiony neprůjezdné.

Podle meteorologů může na některých místech během dneška napadnout až 40 centimetrů sněhové pokrývky. V Bratislavě stejně jako na středním a severním Slovensku platí druhý ze tří stupňů výstrahy. Zatímco v Bratislavě a na jihu Slovenska by se měla situace v sobotu zlepšit, zbytek země si musí na zlepšení počkat až do neděle.

Slovenská metropole se dnes potýká s dopravním chaosem, na silnicích se začaly vytvářet dopravní zácpy. Hromadná doprava nabírala zpoždění, v kopcovitém terénu byly linky zrušeny. Bratislavská čtvrť Rača se kvůli poškozeným trolejím musela na několik hodin obejít bez tramvajového spojení. Problémy se nevyhnuly ani trolejbusům.

Bratislavské letiště kvůli sněhové kalamitě dočasně pozastavilo provoz, několik letů bylo odkloněno nebo zrušeno. Sněhová kalamita by se mohla dotknout i večerní linky ČSA z Prahy přes Bratislavu do Košic.

Policie zaznamenala několik případů, kdy stromy nevydržely tíhu napadaného sněhu. V areálu jedné z bratislavských základních škol odlomená část stromu spadla na sedmileté dítě, které museli oživovat přivolaní záchranáři.

Úřady ráno uzavřely pro kamiony například horský průsmyk Donovaly na středním Slovensku, odpoledne tam policie zcela zastavila dopravu. Průsmyk Čertovica byl zase sjízdný jen se sněhovými řetězy. Silničáři nicméně řidiče varovali před silným nárazovým větrem a sněhovými jazyky. Kvůli zkříženým kamionům byly neprůjezdné rovněž silnice v okolí Nitry a města Topoľčany.

Slovenské policejní prezidium informovalo, že na neděli udělilo řidičům kamionů výjimku ze zákazu jízdy po dálnicích, rychlostních silnicích a vozovkách první třídy.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu