ZMĚNIT MÍSTO

Víkend ve znamení přívalů sněhu

22.02.2013

Nadcházející poslední únorový víkend dozajista nebude (co se projevů počasí týče) žádná nuda. Ti pozornější z vás si již dozajista všimli výstrahy vydané ČHMÚ před novou sněhovou pokrývkou a sněhovými jazyky platné od dnešního (pátečního) poledne. Leccos pak naznačují vydané výstrahy a již probíhající intenzivní sněžení ve státech ležících jihovýchodně od ČR. Co se to tedy vlastně na nás žene?

 

Synoptická situace

            Počasí v České republice začíná ode dneška postupně ovlivňovat prohlubující se tlaková níže se středem situovaným přibližně nad Sardinií, která vytlačuje do této doby ve střední Evropě dominantní oblast vyššího tlaku vzduchu výše na sever. Tato níže se bude v sobotu a v neděli pozvolna přesouvat severovýchodním směrem a bude se pomalu vyplňovat, přičemž v pondělí by pak střední Evropa měla ležet jen v nevýrazném poli tlaku vzduchu.

            Vzhledem k výše popsanému předpovídanému vývoji tlakového pole vzduchu bude do České republiky v sobotu a částečně i v neděli proudit chladný vzduch z východu až severovýchodu. V neděli pak začne přes naše území přecházet od východu teplá fronta, za kterou k nám bude proudit vlhký a postupně i teplejší vzduch od jihovýchodu.

 

Počasí v pátek a o víkendu

            Dnes se na celém území můžeme setkat s teplotami vzduchu bezpečně pod bodem mrazu, se sněhovými přeháňkami a místy s mírným sněžením. Během odpoledne se sněžení bude od východu rozšiřovat a, kromě severozápadu Čech, je očekáváno v celé republice kolem pěti centimetrů nového sněhu. Pozor, ve vyšších polohách hlavně na Moravě a ve Slezsku se v kombinaci s nárazy větru nad 10 m/s mohou vyskytovat sněhové jazyky!

            V sobotu bude v Čechách ráz počasí podobný, na celém území zataženo, teploty vzduchu pod bodem mrazu, mírný vítr a slabé sněžení. Na Moravě a ve Slezsku však bude ráno a dopoledne trvale, místy i vydatně sněžit (15 až 20 cm nového sněhu), vítr se postupem dne začne stáčet na jihovýchodní, srážky budou slábnout a teploty v nižších polohách vystoupí nad bod mrazu.

            V neděli pak od východu začne přes Českou republiku přecházet teplá fronta, vydatné sněžení začne od východu v nižších a středních polohách přecházet ve smíšené a dešťové srážky, které mohou místy namrzat. Teploty vzduchu se postupně na celém území vyjma vyšších poloh vyšplhají  nad bod mrazu a vzhledem k advekci relativně teplého vzduchu nad prochlazený zemský povrch v české kotlině je velmi pravděpodobná tvorba mlh.

 

Výhled počasí na další dny

         Počátek pracovního týdne by se měl nést ve znamení zatažené oblohy, denních teplot vzduchu nad bodem mrazu a občasného deště.Od středy jsou pak srážky méně pravděpodobné a mohlo by docházet i k protrhávání oblačnosti. Noční minimální teploty vzduchu by od pondělí do pátku sice měly zůstat pod bodem mrazu, avšak maximální denní teploty se budou kromě vyšších poloh zaručeně pohybovat nad nulou.

             

V Praze dne 22. 2. 2013

Petr Šácha

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu