ZMĚNIT MÍSTO

Boston je zasypán pod 90 centimetry sněhu, sever USA sužuje mráz

04.02.2015

New York 3. února (ČTK) - Po masivním sněhovém přívalu, už druhém za poslední týden, sevřel dnes sever Spojených států tuhý mráz. Rozsáhlá oblast od Montany po Maine je vystavena studenému arktickému vzduchu, teploty se v širokém pásu při severní hranici s Kanadou blíží dvaceti stupňům mrazu. Pocit chladu znásobuje silný vítr.

Kvůli sněhové bouři, která trápí několik dní sever Spojených států, zemřelo od neděle deset lidí, oznámila agentura Reuters. V oblasti Bostonu leží skoro 90 centimetrů sněhu. Bouře zkomplikovala nejenom dopravu, ale také program četných akcí. Na středu odložili nejenom pochod vítězů ligy amerického fotbalu Super Bowl, ale i výběr poroty pro proces s bostonským teroristou Džocharem Carnajevem. Protože do práce nedorazila více než třetina zaměstnanců chicagské věznice, v níž je 9000 trestanců, zůstali vězni celý den v celách.

Mezi oběťmi je jedna žena, kterou na bostonském předměstí strhl sněžný pluh, v Connecticutu pak zemřel zaměstnanec univerzitní jídelny. Při srážkách aut na dálnici v New Yorku a Indianě přišli o život čtyři lidé, v Michiganu má smrt jedné osoby na svědomí nehoda sněžného skútru. Tři osoby zemřely ve Wisconsinu při odklízení sněhu.

Sever USA se potýká s už druhou sněhovou bouří za týden. Nárazový vítr, námraza, a sněžení se týká oblasti od Bostonu po New York a také části středozápadu. V Bostonu napadlo už minulý týden 60 centimetrů sněhu a v pondělí k nim přibyl další, takže tam naměřili už 87 centimetrů. Tolik sněhu severoamerické město nezažilo od zimy 1996, kdy tam napadla 79centimetrová sněhová pokrývka.

V Chicagu, na jehož letišti mají skoro 50 centimetrů sněhu, mnozí občané znavení odklízením sněhových přívalů sáhli k osvědčené metodě a pracně vyhrabaná parkovací místa blokují zahradním nábytkem nebo dalšími předměty z domácnosti. "Nedá se nic dělat, investovali jsme do toho čas a čas jsou peníze," sdělil agentuře Reuters nesmiřitelný instalatér Keith Glover. V případě, že někdo jeho židli odnese a zaparkuje si tam své auto, je odhodlán zaházet mu ho sněhem. "Ať si ho pak vyhrabe," sdělil rezolutně Glover.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu