ZMĚNIT MÍSTO

Itálii a Španělsko zasáhlo husté sněžení i silné deště

05.02.2015

Řím/Madrid 5. února (ČTK) - Vydatné sněžení i hustý déšť dnes komplikovaly dopravu na mnoha Itálie a Španělska. Kvůli přívalům sněhu nefungovala v severoitalských provinciích železniční doprava, na dálnicích se tvořily dlouhé kolony. Na severu Španělska sníh odřízl řadu vesnic a městeček zcela od civilizace, napsala agentura DPA.

Nejhorší situace dnes v Itálii zavládla v Piemontu, Ligurii a Toskánsku. Kromě omezení v železniční dopravě tu počasí situaci zkomplikovalo především řidičům kamionů, kteří dočasně nemohli vyjet na dálnice.

Vysoké vlny způsobené větrem o rychlosti až 110 kilometrů za hodinu bičovaly pobřeží v okolí přístavního města Terstu. V Benátkách vyhlásili varování před povodněmi. V dopoledních hodinách tu naměřili zvýšení hladiny o 130 centimetrů nad normálem.

V Manzianě nedaleko Říma vykolejil kvůli sesuvu půdy na trati vlak, který však v tu chvíli nepřevážel žádné cestující. V plném nasazení kvůli zatopeným ulicím a sklepům byli rovněž hasiči v Neapoli.

Také ve Španělsku komplikoval sníh lidem život především na severu. V regionech Kantábrie a Kastilie-León musela během dne speciální jednotka armády ze závějí vyprostit více než 300 vozů. Někteří z řidičů strávili ve svých autech až 17 hodin. Zablokovány byly kvůli sněhu také spojnice mezi Španělskem a Francií vedoucí skrz horský masív Pyrenejí. Sníh padal dokonce i ve výše položených oblastech ostrova Mallorca. Středomořské pobřeží Španělska bičovaly až osmimetrové vlny.

Podle meteorologů extrémní počasí vydrží v Itálii přinejmenším do víkendu, Španělsko by mělo vydatné sněžení a mráz, který na mnoha místech klesne až na minus 15 stupňů Celsia, sužovat až do úterý.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu