ZMĚNIT MÍSTO

Austrálii zasáhly dvě mohutné bouře, tisíce lidí jsou bez proudu

20.02.2015

 Brisbane (Austrálie) 20. února (ČTK) - Přes sever Austrálie se dnes přehnaly dva mohutné cyklony, které přerušily dodávky elektřiny pro tisíce lidí, strhávaly střechy domů, porážely stromy a přiměly k evakuaci obyvatele pobřežních oblastí. Podle agentury AP byl ale region ušetřen předpovídané rozsáhlé kalamity a živel si s největší pravděpodobností nevyžádal žádné mrtvé ani zraněné.

Dvojice bouří, které místní obyvatelé překřtili na "cyklonový sendvič", udeřila v rozmezí několika hodin v oblastech, které jsou od sebe vzdáleny asi 2500 kilometrů.

Cyklon Lam postihl řídce osídlený pruh australského Severního území, zatímco potenciálně nebezpečnější cyklon Marcia s vichrem dosahujícím v poryvech až 285 kilometrů v hodině zasáhl malá města podél východního pobřeží státu Queensland.

Navzdory zuřivým větrům a lijákům do dnešního odpoledne místního času nebyla nahlášena žádná zranění a oba cyklony při postupu přes pevninu postupně slábly. "Jsme velmi vděční, že jsme unikli tomu nejhoršímu, mohla to být naprostá katastrofa," řekla premiérka Queenslandu Annastacia Palaszczuková.

Na 48.000 domovů se dnes ocitlo bez elektřiny, blíže neurčený počet domů byl poškozen a silnice byly zaplaveny. První zprávy o dopadech bouře jsou ale "relativně povzbudivé", dodala Palaszczuková.

Meteorologové původně předpokládali, že Marcia bude poměrně slabým cyklonem, bouře ale ve čtvrtek večer začala nebezpečně sílit a dostala se až do nejvyšší, páté kategorie. Vážné problémy se předvídaly hlavně ve městě Yeppoon a okolí, kde žije na 30.000 obyvatel, ale živel nakonec město minul.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu