ZMĚNIT MÍSTO

Jeruzalém je pod přikrývkou sněhu

20.02.2015

Jeruzalém 20. února (ČTK) - Izrael je pokryt sněhem od Golanských výšin na severu po Negevskou poušť na jihu. Zasněžené jsou i části Západního břehu Jordánu, Libanonu, Jordánska a Sýrie. Podle jeruzalémské radnice napadlo ve městě od čtvrtečního večera 25 centimetrů sněhu a dalších deset má do večera napadnout.

Pohledy na Jeruzalém dnes nabízejí nezvyklé scenerie se zasněženými kupolemi chrámů a střechami mešit. "Kouzelná říše divů. Jsme v centru Jeruzaléma a máme pocit, že jsme se ocitli ve Švýcarsku," sdělila Miriam Leibovicová, která si vyšla s rodinou do jeruzalémského zasněženého parku.

Vrstva sněhu je tak vysoká, že kvůli ní musel být ve městě pozastaven provoz tramvají. Úřady nechaly ještě za tmy provést testy a dvě soupravy při nich vykolejily.

Ráno sníh překvapil obyvatele pouštních měst Dimona, Jerucham a Arad, kde si konsternovaní lidé postavili sněhuláka.
Kvůli sněhu dnes zůstaly uzavřeny školy v Jeruzalému, v Galileji i Negevské poušti. Už ve čtvrtek ukončila výuku Hebrejská univerzita v Jeruzalémě a stejně tak univerzita v osadě Ariel.

Armáda zmobilizovala obrněné vozy, aby byla schopná dopravit lidi do nemocnic v případě, že budou uzavřeny silnice. Úřadům se přihlásilo také 700 dobrovolníků, kteří jsou ochotni pomoci, a rovněž 60 majitelů terénních vozů schopných provozu ve sněhu. Pohotovostní služby i nemocnice posílily personál a jeruzalémská nemocnice Hadassa vyzvala těhotné ženy, kterým se blíží porod, aby přijely s předstihem a neriskovaly porod na zablokovaných cestách.

I když má večer sněžení a déšť ustat, počasí zůstane chladné a vlhké. V sobotu se mají lidé připravit na déšť, na severu znovu na sníh.
Sníh zakryl i syrský Damašek s okolními kopci, sněhová bouře přinutila Libanon uzavřít silnice v horách, takže množství vesnic se ocitlo v izolaci. Dálnice mezi Bejrútem a Damaškem je kvůli počasí uzavřená od čtvrtka a libanonské úřady vyzývají občany, aby na silnice nevyjížděli.
V jordánském Ammánu sníh zablokoval většinu ulic a palestinskou Gazu sužuje od čtvrtka silný déšť, který má trvat až do konce týdne. S deštěm a také silným větrem se potýká sever Egypta a tamní úřady kvůli tomu uzavřely přístav v Aríši.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu