ZMĚNIT MÍSTO

Stávající astronomická zima odejde v doprovodu zatmění

19.03.2015

Praha 3. března/19. března (Slunečno.cz) - Zatímco z pohledu meteorologického již zimní období skončilo a rozjíždí se tak jaro, z toho astronomického z něj ještě pořád zbývají necelé tři týdny. Stávající astronomická zima 2014/2015 bude letos zakončena i kosmickou podívanou v podobě zatmění Slunce – v České republice se bude jednat o zatmění částečné (zakryto bude něco málo přes 70% slunečního kotouče), v některých oblastech Evropy však bude úplně, a to třeba na dánských Faerských ostrovech či norském souostroví zvaném Špicberky (dále pak samozřejmě nad otevřenými vodami severního Atlantiku / Severního ledového oceánu).

Vše se uskuteční v pátek 20. března, a to zhruba 13 hodin před dosažením jarní rovnodennosti, která připadá na závěr zmíněného dne, konkrétně na 23 hodin a 45 minut. Měsíc by měl začít vstupovat mezi Slunce a Zemi cca 10 minut před časem odpovídajícímu 9 hodinám a 45 minutám, k vrcholu – největšímu zakrytí slunečního disku – dojde v 10 hodin a 46 minut (± pár desítek sekund, v závislosti na konkrétní poloze v České republice) a konec vesmírného úkazu, při kterém Měsíc opustí sluneční disk, se bude konat několik minut před pravým polednem.

Další částečné zatmění Slunce bude ve střední Evropě možné pozorovat až v roce 2021, konkrétně ve čtvrtek 10. června a bude o dost slabší – ze slunečního disku bude uzmuto jen okolo 17%. Další velké zatmění je naplánováno na léto roku 2026, přesněji na středu 12. srpna 2026. O úplné se bude jednat v Grónsku, na západě Islandu – tj. i v metropolitní oblasti Reykjavíku, v severní části Španělska a na Baleárských ostrovech (Mallorca, Menorca, Ibiza a další přilehlé ostrůvky). Z území České republiky bude možné pozorovat téměř 90% úbytek slunečního disku, a to ve večerních hodinách – okolo 20 hodin a 30 minut, což znamená, že západ Slunce bude v tento den obohacen o jeho zatmění. Bude ale nutné vyrazit do západní části naší vlasti, v té východní už bude sluneční disk za obzorem.

Zpět do přítomnosti. Zda-li bude možné v pátek 20. března 2015 ubývání zlatavého kotouče sledovat si můžete ověřit sami nahodinové předpovědi pro vaše místo:

Aktuální střednědobá předpověď (na týden):

Praha zítra

Brno zítra

Ostrava zítra

předpovědní mapy z našeho modelu:
oblačnost


Před rokem by byly podmínky ke sledování zatmění Slunce výborné – počasí nad srdcem Evropy ovlivňovala oblast vysokého tlaku vzduchu, která zbarvila českou oblohu do modra. 

Autor: Kamil Sojka


Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu