ZMĚNIT MÍSTO

Výbuch sopky v jižním Chile si vynutil evakuaci tisíců lidí

04.03.2015

Santiago de Chile 4. března (ČTK) - Chilská sopka Villarica, která patří k nejaktivnějším v Jižní Americe, vybuchla včera v časných ranních hodinách. Erupce si vynutila evakuaci několik tisíc lidí. Vulkán vychrlil hustý kouř a z jeho jícnu vytryskla láva, která stékala z jeho svahů. Úřady projevily obavy, že prudce tající sníh způsobí sesuvy půdy, které by mohly ohrozit vesnice v údolí.

Villarica projevila větší aktivitu již v pondělí, což přimělo úřady vyhlásit v oblasti pohotovost. Stěhování asi 3350 lidí, včetně turistů, tak nebylo pro evakuované větším překvapením.

Chrlení lávy způsobilo tání ledovce a sněhu pokrývajícího sopku, což následně zvýšilo hladinu toků v blízkém okolí. V případě hrozících sesuvů a záplav jsou úřady připraveny přistoupit k evakuaci dalších tisíců lidí.

Villarrica leží v chilském regionu Araucanía sousedícím s Argentinou. V jazyce domorodých obyvatel se nazývá Rucapillán, tedy něco jako "obydlí duchů". Patří k nejznámějším a nejnavštěvovanějším turistickým cílům v Chile.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu