ZMĚNIT MÍSTO

Split ve čtvrtek bičoval vítr o rychlosti přes 30 m/s

06.03.2015

Praha 6. března (Slunečno.cz) - V jižní části Evropy bylo o první březnový čtvrtek velmi větrno, a to díky působení hlubší tlakové níže se středem poblíž Sicílie. Největším problém však byl vítr – třeba turisticky vyhledávané chorvatské pobřeží bylo v důsledku povětrnostních podmínek nuceno čelit vpádu chladného vzduchu z přilehlých hor, který je znám jako bóra (= velmi silný vítr směřující z pevniny, tj. ze severovýchodu, jde o masu ledového vzduchu, která z vyvýšeného chorvatského vnitrozemí klesá prudce dolů k moři). Shodné podmínky nicméně panovaly také v Itálii či ve Francii, ve které se zase projevil mistrál (v tomto případě pochází chladný vzduch z Alp). 

Čtvrteční rozmary počasí vyjma mnoha jiných zasáhly také Split, jedno z největších měst omývaných vodami Jaderského moře. Ještě v úterý odpoledne bylo nad druhou nejpočetnější chorvatskou lokalitou možné pozorovat modrou oblohu a sluneční paprsky, které doprovodily odpolední teploty dosahující až na 16.9°C. Ráno bylo relativně chladno – rtuť teploměru klesla na 7.2°C. Už v 10 hodin dopoledne to ale bylo příjemných bezmála 15°C a hodinu po poledni se teplota vzduchu držela lehce nad 16°C. O dva dny později už byl ráz počasí zásluhou zmíněné tlakové níže a s ní související bóry zcela jiný – Split zahalila oblačnost doprovázená deštěm a nejvyšší denní teploty se uskromnily k 8°C, oproti 3. březnu tedy došlo k propadu o téměř 10°C. Vše navíc komplikoval problémový vítr, který v nárazech přesahoval rychlost 30 m/s (108 km/h) – v podvečerním čase činily nárazy až 33 m/s (119 km/h).

Split se díky tomu dočkal největrnějšího dne astronomické zimy 2014/2015, do té chvíle byl nejneklidnější například 9. únor s poryvy o rychlosti okolo 25 m/s (90 km/h).

Průměrná teplota za období od 21. prosince 2014 do 5. března 2015 činí ve Splitu 8°C, nejníže se rtuť teploměru zadívala ve středu 31. prosince, když v raném stádiu noci dorazila k -3.9°C a naopak tou nejvyšší hodnotou pomalu končící zimní sezóny se stalo 16.9°C z již řečeného úterý 3. března (velmi příjemný byl rovněž 28. únor s maximem 16.0°C).

V rámci Chorvatska pak na tom byla ještě hůře třeba Makarska (cca 500 km jihovýchodně od Splitu), kde se nárazovost větru pohybovala mezi 40 až 43 m/s (144 až 155 km/h). Nejlépe na tom nebyl ani Dubrovník, ten musel odolávat větru o rychlosti až kolem 28 m/s (101 km/h). V Zadaru na severu Dalmácie vanul vítr rychlostí až 26 m/s (94 km/h) a to samé v podstatě platilo i pro město zvané Pula. A takový ostrov Hvar zaznamenal údery větru o 30 m/s.

Autor: Kamil Sojka

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu