ZMĚNIT MÍSTO

V Jeseníkách je znovu vyhlášen kvůli hrozbě lavin třetí stupeň

06.03.2015

Jeseník 6. března (ČTK) - Horští záchranáři dnes zvýšili v Jeseníkách stupeň lavinového nebezpečí na třetí z pětibodové škály. V horách v uplynulých dnech napadl nový sníh, který se ukládal za silného větru. Vrstvy jsou tak nestabilní. Třetí stupeň znamená značné nebezpečí, naposledy byl v Jeseníkách vyhlášen na konci ledna. Lavinové katastry leží mimo značené trasy.

"V Jeseníkách je ve vyšších polohách do 130 centimetrů sněhu. Na závětrných svazích je vrstva daleko vyšší. Při sněžení v posledních dnech za působení větru se sníh ukládal na závětrných svazích v poměrně silné vrstvě na starém zmrzlém podkladu. Zde může dojít při dodatečném zatížení k uvolnění deskových lavin," uvedl na stránkách horské služby www.horskasluzba.cz Jaroslav Tejnský z jesenické horské služby.

Třetí stupeň označují odborníci za kritickou nebo velmi zrádnou situaci. Je obvykle vyhlašován v 30 procentech zimního období a dochází při něm až k polovině všech případů lavinových nehod. Lidem, kteří se v Jeseníkách pohybují na značených trasách, však nebezpečí nehrozí. Lavinové katastry totiž leží mimo ně. "Je tam přísný zákaz vstupu, je to národní přírodní rezervace. Tato místa leží mimo značené cesty," doplnil pro ČTK Tejnský.

Horská služba v Jeseníkách vyhlásila třetí stupeň lavinového nebezpečí naposledy 26. ledna. Hrozbu pádu lavin tehdy zvýšil čerstvý sníh, který se rovněž ukládal za silného větru na závětrných svazích. Třetí stupeň v Jeseníkách vyhlašují horští záchranáři během zimní sezony téměř každoročně, záleží především na množství sněhu. Loni však podle dispečera jesenické horské služby Jiřího Hejtmánka třetí stupeň vyhlášen nebyl. Čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí, tedy druhý nejvyšší, je v Jeseníkách ojedinělý. Vyhlášen byl například v březnu roku 2005, kdy za dva dny napadlo až půl metru sněhu. Tehdy hlásila Ovčárna 235 centimetrů, nyní se tam nachází kolem 120 centimetrů sněhu.

V Jeseníkách se laviny vyskytují v oblasti Velkého Kotle, Červené hory a Kralického Sněžníku, leží na nich celkem šest lavinových katastrů a dohromady 20 lavinových drah.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu