ZMĚNIT MÍSTO

Tisíce lidí o víkendu vyrazily na lyže, počasí jim přálo

09.03.2015

Praha 9. března (ČTK) - Lyžařská střediska v Česku mají za sebou vydařený víkend. Slunečné počasí přilákalo na sjezdovky tisíce lyžařů, ačkoli sněhové podmínky nebyly všude vzhledem k jarním teplotám ideální po celý den. Na své si přišli i běžkaři, například na hřebenech Krkonoš mají stále téměř metr sněhu. Návštěvnost tak mnozí provozovatelé vleků hodnotí na počátek března dobře a hlavně ve velkých areálech věří tomu, že se u nich bude lyžovat až do Velikonoc.

"Je to jarní lyžování se vším všudy, dopoledne je lyžování super, odpoledne je už sníh těžší," zhodnotil víkendové lyžování Zdeněk Spilka ze špindlerovského areálu, kde na sjezdových tratích leží 70 až 90 centimetrů sněhu. Tamní hlavní tratě budou v provozu až do velikonočních svátků, záležet ale bude i na zájmu lyžařů.

Slunečno bylo i v Orlických horách, kde je podle horské služby 65 centimetrů sněhu. Podobné počasí panovalo i v Jizerských horách. Například podle ředitele areálu na Ještědu Jana Svatoše je už ale znát, že lidé začínají vyrážet i za jinými aktivitami, například jízdou na kole. "I tak byla návštěvnost na březen slušná," řekl.

V Krušných horách jarní počasí kvalitu sněhu zatím nezhoršilo a jezdí se i v níže položených střediscích, které se předzásobily technickým sněhem. V největším krušnohorské středisku, Klínovci, je na upravených sjezdovkách od 80 do 110 centimetrů sněhu a pro běžkaře jsou k dispozici všechny stopy v jeho okolí. Do 14. března bude v areálu každý den i večerní lyžování. Některé areály v regionu už snížily i ceny jízdného, v Klínech ponechají ceny hlavní sezony ještě týden, na Bouřňáku na Teplicku se už jezdí o 30 procent levněji.

Víkend si pochvalují i šumavská střediska a pokud to počasí dovolí, měla by zavřít po Velikonocích. Nadprůměrná návštěvnost byla například na Zadově, jeden z vrcholů návštěvnosti sezony prý zažili i na Lipně, kde bude podle mluvčího Jiřího Falouta celá letošní sezona úspěšná. Kvůli nedostatku sněhu se už ale nelyžuje v Kocourově u Klatov a v Přimdě na Tachovsku.

Tisíce lidí lyžovaly i v moravských skiareálech. V Jeseníkách provozovatelé navíc očekávají, že se svahy zaplní i v týdnu, a to hlavně díky prázdninám ve Zlínském kraji. Provozovatelé beskydských areálů mluví dokonce o nadprůměrné návštěvnosti. Vzhledem k dostatku sněhu pojedou v plném provozu i celý příští týden a například lyžařské středisko Gruň ve Starých Hamrech už nyní láká návštěvníky na příští víkend na zabijačkové hody.

Plno bylo i na sjezdovkách ve Zlínském kraji. Také tamní provozovatelé by chtěli udržet provoz až do Velikonoc, připouští ale, že stále větší konkurencí lyží jsou vzhledem k počasí už kola či kolečkové brusle. V nižších polohách jsou navíc podmínky pro lyžaře horší. Například v Břestku a v Osvětimanech na Slovácku se vleky už zastavily.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu