ZMĚNIT MÍSTO

Po teplé zimě hrozí v ovocných sadech rozšíření škůdců a chorob

10.03.2015

Dolany (Náchodsko) 9. března (ČTK) - Po letošní teplé zimě se dá v ovocných sadech čekat vyšší výskyt různých škůdců či houbových chorob. Rozhodující pro letošní úrodu však bude to, zda ji nepoškodí jarní mrazy. ČTK to dnes řekl vedoucí ovocnářů Zemědělského družstva Dolany na Náchodsku Jiří Fišer. Podnik patří k největším pěstitelům ovoce v Česku. Nyní se Dolanští naplno věnují zimnímu řezu ovocných stromů.

Zimu bez silných mrazů přežili různí hmyzí škůdci, vyšší může být například houbové choroby padlí. Naopak díky minimální sněhové pokrývce by mohlo být méně hrabošů, kteří se před dravci nemohli pod sníh ukrýt. Největší obavy však ovocnáři mají tradičně z jarních mrazů. Zatímco škůdcům a chorobám dokážou čelit postřiky, před mrazy téměř žádná ochrana není.

Nyní jen v dolanských sadech v plném běhu zimní řez jádrovin. "Po jádrovinách přijdou na řadu peckoviny. Na prořezu ze země či z pojízdných pracovních plošin pracuje denně v průměru 40 lidí," řekl Fišer.

Podnik také nyní likviduje asi 25 hektarů sadů starých jabloní a nerentabilních višní. "Na podzim chystáme výsadbu asi 15 hektarů jabloňových sadů přibližně za deset milionů korun," řekl Fišer. Po nynější redukci by měl mít podnik 270 hektarů sadů, z toho 200 hektarů jabloní. Zbytek připadá na hrušně, višně, švestky a broskve.

České ovocnářství v posledních letech nezažívá příznivé časy. Ke slabým úrodám se loni přidal propad cen jablek po zavedení ruského embarga na dovoz ovoce z EU. Dolanské družstvo na to reaguje i postupným snižováním počtu zaměstnanců. Nyní v ovocnářství družstva trvale pracuje asi 70 lidí, dříve jich bylo přes 100. "Investice do technologií a obnovy sadů se ale snažíme udržet," řekl Fišer.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu