ZMĚNIT MÍSTO

V Tichém oceánu se objevil cyklón Pam

11.03.2015

11. březen 2015 (Slunečno.cz) - Začátkem tohoto týdne se v rovníkové části Tichého oceánu utvořila tropická cyklóna, která v teplých vodách a vhodných povětrnostních podmínkách začala rychle nabírat na síle a brzy dosáhla intenzity cyklónu, tj. oceánské bouře produkující vítr o rychlosti alespoň 119 km/h. Konkrétně se jednalo o oblast nedaleko Šalamounových ostrovů a Vanautské republiky, přesně pak o území ležící mezi 160. až 170. poledníkem východní polokoule a rovníkem až 10. rovnoběžkou jižní polokoule.

Systém byl na svém počátku pojmenován Pam, v pondělí se ještě jednalo o tropickou bouři, od úterního dne již ale jde o cyklón. A ten je stále vyspělejší a vyspělejší – během pouhých 24 hodin zesílil vítr v jeho středu o bezmála 80 km/h a v nejbližších hodinách by měla vzestupná tendence pokračovat – cyklón Pam by se dle prognóz měl zapsat mezi bouře nejvyšší třídy, tj. 5. kategorie.

Cyklón postupuje směrem na jih a žádná výrazná změna v jeho pohybu se nepředpokládá, což znamená pouze jedno – Vanuatská republika, která mu stojí přímo v cestě, se připravuje na nejhorší. Oblačný vír by před dosažením vanuatských ostrovu nijak zeslábnout neměl, spíše naopak – nevelký souostrovní stát očekává plný nápor, tj. vítr o rychlosti až přes 240 km/h a k tomu vydatné srážky pohybující se v celkových úhrnech o řádech stovek mm (1 mm = 1 litr). V přímém ohrožení je rovněž vanuatská metropole, kterou je padesátitisícové město Port Vila situované na ostrově Efate. Celkový počet lidí postižených tímto cyklónem však může být až o několik set tisíc vyšší (celá země čítá bezmála 280 000 obyvatel), a to v závislosti na přesné dráze bouře.

V podobné situaci byla Vanuatská republika (nebo jen Vanuatu) i na začátku roku 1998, kdy se poblíž ní zformoval cyklón Susan, který produkoval vítr o rychlosti až okolo 260 km/h. Bouře se ale nakonec stočila více na východ a k tomu nejhoršímu tak nedošlo, silné deště a vítr přesahující rychlost 100 km/h ale přesto působily škody. Pokud současný cyklón Pam náhle nezmění směr a ani nezeslábne a bude odpovídat 4. až 5. kategorii, zapíše se do vanuatské historie jako jedna z nejhorších a nejničivějších bouří.

Autor: Kamil Sojka

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu