ZMĚNIT MÍSTO

Lesní požár v Chile se dál šíří, obydlí už ale neohrožuje

16.03.2015

Santiago de Chile (ČTK) - Rozsáhlý lesní požár v Chile se ještě v sobotu podařilo na krátkou dobu dostat pod kontrolu, později se ale kvůli horkému a větrnému počasí znovu rozhořel. Domy v okolí přístavních měst Valparaíso a Viňa del Mar už nicméně neohrožuje. Většina ze zhruba 7000 evakuovaných se tak mohla vrátit domů, uvedla s odvoláním na chilské úřady agentura AP.

Podle krizového štábu se požár nově rozhořel hlavně v odlehlém lesním porostu podél dvou silnic, které spojují obě přístavní města. Části obou komunikací musely být uzavřeny.

Požár vzplál už v pátek odpoledne místního času. Na zemi s ním bojuje zhruba 200 hasičů, ze vzduchu jim pak s hašením pomáhají vrtulníky a letadla. Oheň se rozhořel na nelegální skládce a kvůli silnému větru se rychle rozšířil.

V souvislosti s požárem se zatím hovoří o jednom nepřímém úmrtí. Oheň zřejmě způsobil infarkt asi šedesátileté ženě. Zraněno bylo podle úřadů 32 lidí včetně 19 hasičů, z toho pět těžce. V ohrožení života ale nejsou.

Oheň zatím nezničil žádné domy. Úřady odhadují, že požár zasáhl asi 300 hektarů pozemků, zhruba 12.000 lidí je bez elektřiny, kterou úřady nechaly z preventivních důvodů odpojit.

Vláda požádala občany, aby do zasažených přístavních měst, která jsou oblíbenou turistickou destinací, teď necestovali. Valparaíso leží zhruba 85 kilometrů severozápadně od hlavního města Santiaga de Chile a je na seznamu Světového dědictví UNESCO.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu