ZMĚNIT MÍSTO

Možnosti sledování komety C/2011 L4 PanSTARRS na území Česka

09.03.2013

Jestliže jste se rozhodli v nejbližších dnech vydat do přírody s dalekohledem či do hvězdárny za účelem sledování komety C/2011 L4 PanSTARRS, budeme pro vás mít spíše špatné zprávy, jelikož pro pozorování zřejmě nebudou ideální podmínky.

 

 

Jak jsme již dříve informovali, nad západním obzorem se nám naskytne pohled na ne zcela běžný jev a tím je průlet komety C/2011 L4 PanSTARRS. V naší republice má být v březnu nejvíce viditelná mezi 11. a 20. dnem v měsíci. Viditelnost je však v tomto ohledu relativní pojem. Pro pozorovatele ze Země je nejdůležitějším kritériem viditelnosti to, zda se nad oním místem bude či nebude vyskytovat oblačnost.

V současné době se v blízkosti Česka udržuje výrazné frontální rozhraní, které se bude posouvat jen pozvolna. S tímto rozhraním pak souvisí velké množství oblačnosti a srážky, pouze v jihovýchodní části se mohla oblačnost částečně protrhávat. V nejbližších dnech se zřejmě situace nebude výrazněji měnit.

Podle týdenní předpovědi ČHMÚ z 8. 3. 2013 by mělo být na začátku březnového pozorovacího období PanSTARRS převážně zataženo s deštěm, deštěm se sněhem či sněžením, tudíž je jasné, že podmínky pro sledování tohoto úkazu ideální nebudou. Pozorování úkazu bude zřejmě nemožné také 12. a 13.3., kdy se kometa na obloze přiblíží Měsíci. Situace by se ale mohla částečně vylepšit ke konci pracovního týdne a počátkem víkendu, kdy by se oblačnost mohla na některých místech protrhávat a je tedy pravděpodobné, že zmíněnou kometu bude možné spatřit na noční obloze. Meteorologické předpovědní modely jako jsou GSF či CMC ze sobotního půlnočního (UTC) výstupu předpokládají částečné protrhání oblačnosti na jihu Česka v noci z neděle na pondělí a pak až v sobotu. Na vyhlídku počasí pro konec březnového pozorovacího termínu si však budeme muset ještě počkat, protože takováto dlouhodobá předpověď by byla spíše tipováním než předpovědí.

Chcete-li však za každou cenu PanSTARRS vidět na vlastní oči, nezbývá, než si zabalit kufry s dalekohledy a vydat se do některého z jiných států, kde bude předpověď počasí pro noční oblohu příznivější, nebo v noci z neděle na pondělí stát na jihu republiky s připraveným dalekohledem, že se může nakrátko objevit, případně pak počkat na konec týdne, kdy je pravděpodobnost spatření vyšší.

Zdroje:

www.slunecno.cz

Meteogram Praha - výhled

model oblačnosti

portal.chmi.cz

www.woweather.com

 

 

9. 3. 2013

Autor: Václav Smolka

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu