ZMĚNIT MÍSTO

Hasiče ve Zlínském kraji zaměstnávají po oteplení požáry trávy

22.03.2015

Zlín 22. března (ČTK) - Požáry travních porostů začaly zaměstnávat hasiče ve Zlínském kraji. Dnes řekl krajský mluvčí hasičů Libor Netopil. Lidé s příchodem slunečného počasí spalují suchou trávu, větve a další odpad. Riziko vzniku požáru je vysoké.

"Pro mnohé je samozřejmostí, že odpad spalují. Kombinace snadno hořlavého materiálu, poryvu větru a především nedbalosti spočívající v podcenění dohlídky, absenci prostředků pro hašení a nezabezpečeného ohniště pak snadno vedou ke vzniku požáru. Někteří travní plochy prostě vypálí," uvedl mluvčí.
Hasiči před nebezpečím požárů varují každým rokem. "Bohužel se snaha často míjí účinkem. Někteří tato varování a rady slyšet nechtějí, někteří jsou přesvědčeni, že jim se nic stát nemůže," podotkl Netopil.
První výjezdy kvůli požárům trávy zaznamenali hasiči v tomto týdnu, v sobotu vyjížděli k pěti případům. Například na Rusavě hořel travní porost na ploše 40 krát 60 metrů, hasiči zasahovali také v Luhačovicích, Vsetíně a Slušovicích. Zatím se zásahy obešly bez přímého ohrožení objektů nebo osob.
"Zásahy hasičů jsou často komplikovány špatnou dostupností míst požárů, rychlým šířením plamenů, zvýšenou potřebou hasebních látek a nutností nasazení většího počtu techniky a hasičů. V minulosti nebylo výjimkou, že šířící se požár zasáhnul lesní porosty, objekty nebo ohrozil zdraví a životy občanů," řekl Netopil.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu