ZMĚNIT MÍSTO

V Sokolově vykvetly první sakury, dříve než bývá zvykem

23.03.2015

Sokolov 23. března (ČTK) - V Sokolově rozkvetly první sakury. Podle amatérského meteorologa Rudolfa Kovaříka ze Šindelové na Sokolovsku může za předčasně rozkvetlé stromy slunečné počasí posledních dnů. Sakury obvykle rozkvetou až v dubnu. Slunečné a teplé dny by ale podle něj v polovině týdne měly skončit.

V Sokolově, který je každé jaro zasypán drobnými růžovými květy japonských třešní, zatím rozkvetly jen první stromy na sídlišti Michal. "Slunce ohřívá stromy, které se domnívají, že už je plné jaro a začnou rozkvétat. Často ale tyto předčasné květy spálí mráz. Proto třeba zahrádkáři nebo sadaři natírají stromy na bílo, aby nekvetly předčasně," řekl Kovařík.
Známek jara ale přibývá. V kraji se už objevily i první vlaštovky a na zahradách kvetou sněženky, bledule nebo krokusy. "Ale máme tady zatím spíše stepní počasí, kdy v noci teploty klesají na minus tři až minus osm stupňů a přes den zase vystoupají na devět až 15 stupňů. Přitom chybí srážky," uvedl Kovařík.
Stepní počasí by podle něj ale ve středu měla vystřídat oblačnost, nižší změny teplot během dne a noci a hlavně by měly přijít srážky. Zatím byl podle Kovaříka měsíc jen na pětině běžného srážkového úhrnu.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu