ZMĚNIT MÍSTO

Náhlý návrat české expedice z Antarktidy

14.03.2013

Dne 13. ledna přistál na Antarktidě první vrtulník transportující zde dvacetičlennou českou posádku. Návrat zpět do Česka plánovali vědci až na polovinu března, ale příroda však byla nekompromisní a badatelé jsou již zpět. Již 17. února museli po pěti týdnech kvůli vrstvě ledu na hladině moře ukončit své poslání.

 

Obvykle se výzkumné expedice dostávají do těchto nehostinných krajin na přelomu roku, kdy na našem území probíhá zima, ale na opačné polokouli vrcholí léto a podmínky proto nejsou tak drsné. Česká základna se nachází na ostrově Jamese Rosse jihovýchodně od jihoamerického státu Chile. Stanice pojmenovaná po Johannu Gregoru Mendelovi se začala stavět na přelomu roku 2004 a 2005.

Letos se zde dostali čeští vědci z Patagonie chilským armádním ledoborcem, a protože nebylo možné se vylodit, museli využít služeb dvou vrtulníků, aby se dostali na stanici. Tu nalezli zapadanou sněhem a trvalo 3 dny, než ji uvedli do provozu. V expedici byli například vědci z Masarykovy Univerzity nebo VUT v Brně, kteří zkoumali zdejší klimatické podmínky, posuny ledovců, různé formy života, účinky UV záření nebo také parazity antarktických ryb.

Loňská zima, která obklopila stanici, však byla velice mrazivá s přívaly sněhu a její následky se podepsaly i na době působení našich badatelů. Již při příjezdu do jižních končin bylo Weddellovo moře okolo Antarktického poloostrova pokryto kompaktní ledovou vrstvou, přičemž tento jev zde nebyl již minimálně 25 let pozorován. A právě kvůli přetrvávajícímu ledu ve zmíněném moři a zřejmě i z důvodu blížícího se konce léta se chilské námořnictvo (zajišťující přepravu) rozhodlo vyzvednout české experty dříve, než se původně očekávalo. V pozdějším termínu by mohla být doprava značně komplikovaná (hrozilo by i prodloužení pobytu) a bezpečnost polárníků tak dostala přednost před vědou. Také jejich odjezd nebyl jednoduchý, neboť se museli potýkat se silným vlnobitím. Před odjezdem však museli celou stanici zabezpečit před nastávající zimou. Další expedice se sem dostane zase až na přelomu roku. Antarktickým badatelům však po příjezdu zpět do země práce pokračuje, čeká je totiž vyhodnocování pořízených vzorků a dat.

 

Zdroje:

http://www.national-geographic.cz

http://www.ceskatelevize.cz

http://veda-a-technika.eurozpravy.cz

 

Dne 13. 3. 2013

Václav Smolka

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu