ZMĚNIT MÍSTO

Karolínské ostrovy zasáhl tajfun Maysak

30.03.2015

V Tichém oceánu lze nalézt nespočet malých (sou)ostrovních národů, jejichž klima je povětšinou stejného rázu, tj. teplo a vlhko po celý rok. Tyto kouty planety nicméně ohrožují tropické cyklóny a týká se to hlavně ostrovů ležících v oblasti východní polokoule, konkrétně od jejího 120. poledníku do mezinárodní datové hranice. V nedávné minulosti byla dobrým příkladem Vanuatská republika, která čelila supercyklónu Pam (vítr sahal k rychlosti až 270 km/h), v posledních dnech, byť ne v takové intenzitě, se ale o nebezpečí tropických cyklón přesvědčily také Karolíny.

Souostroví Karolíny je dost protáhlé, v délkovém pojetí se jedná o cca 3 600 km. Začíná u 131. poledníku východní polokoule a končí za 161. poledníkem stejné poloviny planety Země. Z politického hlediska zde sídlí dva státy, tím prvním je Palau (nejzápadnější ostrovy) a druhým je Mikronésie. Celkově na těchto kusech suché půdy pobývá okolo 120 000 lidí.

Ještě v závěru posledního březnového pracovního týdne se nad východem Karolín, u ostrovů Mokil a Pingelap, zformovala tropická porucha, která při pomalém postupu na západ následně během krátké doby přerostla do tropické deprese a poté nabyla statusu tropické bouře a byla pojmenována jako Maysak. Posledního stádia dosáhl tento systém o víkendu, kdy začal ve svém centru produkovat vítr o rychlosti přes 119 km/h, čímž se zapsal mezi tajfuny. V neděli odpoledne našeho letního času se tajfun Maysak zdržoval mezi 145. až 150. východním poledníkem a vytvářel vítr o rychlosti přesahující 160 km/h. Tajfun by měl v nejbližší budoucnosti nadále zesilovat a dle předpokladů by mohl přerůst do tajfunu 4., popřípadě až 5. kategorie. V té době by se však měl nalézat nad otevřenými vodami Filipínského moře.

Mezi sektory Karolín, přes které už systém Maysak přešel, byl například ostrov Weno. Tady bylo působení oblačného víru nejintenzivnější v neděli odpoledne zdejšího času, kdy tu vanul silný vítr o rychlosti kolem 14 m/s (50 km/h) s tím, že v nárazech to bylo až přes 20 m/s (72 km/h). Místních přibližně 14 000 obyvatel ale naštěstí nepocítilo plnou moc bouře. V současnosti je v největším riziku ostrov Yap, na němž trvale pobývá zhruba 12 000 lidí.

Autor: Kamil Sojka
Foto: CIMSS

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu