ZMĚNIT MÍSTO

Vichřice a zimní počasí komplikuje dopravu v Evropě

31.03.2015

Berlín 31. března (zpravodaj ČTK) - Vichřice provázená deštěm a sněžením na mnoha místech Německa ochromila železniční dopravu. Nejhorší je situace v Severním Porýní-Vestfálsku, kde dopravce Deutsche Bahn zrušil na zbytek dne všechny vlaky na místních a regionálních linkách. Problémy jsou i na silnicích, kde dopravu blokují polámané větve a vyvrácené stromy. Komplikace vítr působí také v Nizozemsku, Belgii a Rakousku. Vozovky ve střední Evropě pokryla vrstva sněhu.

Podle Deutsche Bahn vichřice poškodila v Severním Porýní-Vestfálsku elektrické vedení na tratích do té míry, že není možné zachovat provoz. Dopravce zrušil od 11:00 SELČ až do půlnoci všechny spoje na krátkou vzdálenost. Dálkové vlaky nabírají velká zpoždění.

Špatná situace je také na železničních tratích v oblasti Mnichova. Na několik hodin byl dnes přerušen provoz na hlavním tahu z bavorské metropole do Augsburgu. S výpadky spojů a zpožděními musí po zbytek dne počítat i cestující v Dolním Sasku, v Meklenbursku-Předním Pomořansku a v Bádensku-Württembersku. Letiště ve Frankfurtu nad Mohanem zrušilo kolem 40 letů.

Policie varuje také chodce a motoristy před nebezpečím, které představují polámané větve a vyvrácené stromy. Ty zablokovaly mnoho silnic a podle serveru Bild.de je policisté a hasiči zejména v Severním Porýní-Vestfálsku nestíhají odklízet. Zatím ale nejsou informace o tom, že by byl kvůli vichřici někdo zraněn.

Němečtí meteorologové upozorňují, že bouřlivé počasí potrvá po celý zbytek dne. S vichřicí a bouří se Německo potýkalo už v pondělí, kdy byli tři lidé zraněni padajícími stromy.

Silný vítr zasáhl také Nizozemsko, kde místní meteorologové vydali varování především pro severní provincie a oblasti na mořském pobřeží. Amsterodamské letiště Schiphol, které je čtvrté největší v Evropě, zrušilo kolem 80 letů. Upozornilo také na možná další zpoždění během dne. Také přístav v Rotterdamu uzavřel dvě překladiště kontejnerů. Vítr vyvracel stromy a trhal elektrické dráty také v sousední Belgii.

Vítr o rychlosti až 120 kilometrů za hodinu působí problémy i v Rakousku. Popadané stromy odřízly od dodávek elektřiny několik domácností v 16 obcích západní spolkové země Tyrolsko. Komplikace silný vítr způsobil také lyžařům. Vleky nefungovaly například na oblíbeném Stubaiském ledovci, omezení se dotkla ale i dalších lyžařských středisek, včetně Arlbergu, Söldenu či Obergurglu. Podle rakouských meteorologů větrné počasí vydrží až do středy a zasáhne celou zemi.

Zimní počasí dnes překvapilo řidiče v Polsku a na Slovensku, kde na silnicích leží souvislá vrstva sněhu a silný vítr ohrožuje plynulost provozu. V Polsku jsou největší problémy hlášeny z okolí Vratislavi, kde padaly stromy a zřítila se i pětimetrová zeď nově budovaného hotelu. Na Slovensku jsou pro dopravu uzavřeny některé horské průsmyky. Sníh komplikuje podle serveru listu Sme dopravu i na přechodu do České republiky na silnici číslo 49 západně od Púchova. Slovenští meteorologové upozorňují, že počasí bude komplikovat dopravu i ve středu, zejména na severu a východě země.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu