ZMĚNIT MÍSTO

Počasí stále komplikuje dopravu na jihu Čech

31.03.2015

České Budějovice 31. března (ČTK) - Spadané stromy, sníh a ledovka dnes komplikují dopravu na jihu Čech. Hasiči kvůli důsledkům vichřice podle mluvčí Venduly Matějů do 15:00 vyjeli ke zhruba 150 událostem. Společnost E.ON evidovala dnes 15 poruch dodávek elektrické energie. Meteorologové zaznamenali na šumavském Churáňově náraz o síle 112 kilometrů v hodině. Šumavský národní park varuje návštěvníky před možnými pády stromů.

"Odpoledne jsme v téměř všech stanicích zaznamenali nárazy větru o síle přes 70 kilometrů v hodině, na Churáňově to bylo 111,6 kilometru, v Temelíně kolem 104 a třeba ve Strakonicích 93 kilometrů za hodinu," řekla ČTK českobudějovická meteoroložka Markéta Augustinová. Výstraha před silným větrem, sněžením a záplavami platí na celém území republiky do středečních 18:00.

Nejvíce zásahů dnes do 15:00 měli na kontě hasiči na Strakonicku, kde vyjeli ke čtyřiceti událostem spojeným s vichřicí, v ostatních okresech mají za sebou zhruba po dvou desítkách výjezdů. "Nemáme hlášené žádné zraněné osoby," řekla odpoledne ČTK mluvčí hasičů Matějů.
"Kvůli silnému větru upozorňujeme všechny návštěvníky i obyvatele národního parku na zvýšené nebezpečí pádu větví, souší či stromů v lesních porostech. Zvýšené riziko vývratů lze očekávat i kvůli podmáčenému půdnímu povrchu. Tato výstraha platí nejméně do čtvrtka," uvedl mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák.

Zejména na Šumavě dnes sněžilo. Řidiči podle dopravních webů musí stále počítat se zpožděním, někde na silnicích leží po chemickém ošetření břečka, jinde ujetá vrstva sněhu. Na Českokrumlovsku a Prachaticku si motoristé musí dát pozor na ledovku, třeba u hraničního přechodu Strážný. Zejména v lesních úsecích by si měli řidiči podle krajských silničářů dávat stále pozor na padající stromy.

Dnes v noci bude podle Augustinové většinou oblačno, občas sněhové přeháňky, pod 500 metrů nad mořem i smíšené. Nejnižší noční teploty dva až minus jeden stupeň Celsia, ve vyšších polohách se bude tvořit náledí. Vítr v nárazech bude dosahovat rychlosti kolem 90 kilometrů v hodině.
Ve středu bude proměnlivá, většinou velká oblačnost, četné sněhové přeháňky, pod 500 metrů i smíšené nebo dešťové. Ojediněle budou bouřky. Nejvyšší denní teploty až sedm stupňů, na horách minus jeden. Nárazy vichřice zeslábnou na 70 kilometrů v hodině.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu