ZMĚNIT MÍSTO

Filipíny se připravují na úder tajfunu Maysak

01.04.2015

Manila 1. dubna (ČTK) - Filipíny se připravují na úder supertajfunu Maysak, který by měl na východní pobřeží tohoto ostrovního státu dorazit někdy během soboty či neděle. Tajfun, původně řazený do páté, nejvyšší kategorie bouří, už cestou k Filipínám lehce zeslábl. Američtí i filipínští meteorologové očekávají, že při úderu na ostrov Luzon zeslábne ještě více.

Řádění Maysaku si už podle agentury AP vyžádala nejméně čtyři mrtvé na mikronéském poloostrově Chuuk.
Filipínské úřady varovaly před příchodem živlu obyvatele i turisty a podle agentury Reuters též připravují zásoby jídla a zdravotnických potřeb. "Až (zeslabený Maysak) udeří na východním pobřeží, půjde pořád o tajfun se silnými větry," zdůraznila místní meteoroložka Esperanza Cayananová.
Podle britské organizace Tropical Storm Risk, která mapuje bouře po celém světě, zeslabí Maysak při dosažení Filipín patrně na tajfun druhé kategorie s větry okolo 175 kilometrů za hodinu.
Podle Alexandra Pamy, výkonného ředitele filipínské agentury pro řízení katastrof, je nutné zajistit, aby už na největší filipínský ostrov necestovali ani místní, ani zahraniční turisté. Na velikonoční víkend tam totiž už vyrazily tisíce lidí. Úřady nicméně neočekávají výraznější škody na úrodě rýže ani kukuřice, neboť většina už byla sklizena.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu