ZMĚNIT MÍSTO

Březen byl teplý, loňský rekord ale nepokořil

02.04.2015

Praha 2. dubna (ČTK) - Letošní březen byl teplý, loňský rekord ale nepokořil. Průměrná teplota dosáhla 3,9 stupně Celsia, což je o 1,2 stupně víc než dlouhodobý normál. Slunečního svitu si lidé v březnu užili 142,3 hodiny, čímž byl průměr překonán o více než čtvrtinu. Uvedl to dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Loňský březen byl nejteplejší za posledních nejméně 50 let, také uplynulá zima patřila k nejteplejším v historii.

V březnu teplotní rekordy nepadaly, rtuť teploměru na žádné stanici nepřekročila dvacítku. Nejvyšší teplota byla naměřena 23. března v Bohumíně, a to 19,8 stupně Celsia. Ve stejný den naměřila stanice ve Vrchlabí nejnižší teplotu, která spadla 13,6 stupně pod nulu.

Březen byl deštivý, spadlo 48,6 milimetru srážek, což bylo proti průměru o desetinu více. V Čechách i na Moravě pršelo podobně, často přitom oba regiony vycházejí odlišně. Nejvíce srážek měla v březnu Labská bouda.

Zatímco letošní i loňský březen byly velmi teplé a slunečné měsíce, předloňský byl chladný a zatažený. Lidé si tehdy slunce užili jen 99 hodin a průměrná teplota dosáhla minus 0,9 stupně Celsia.

Podle aktuální předpovědi meteorologů mají lidé až do poloviny dubna počítat spíše s chladnějším počasím. Kolem poloviny dubna by se teploty mohly vyšplhal až na 17 stupňů Celsia.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu