ZMĚNIT MÍSTO

Hrad Bezděz zahájí sezónu až za týden, cestu zatarasil strom

04.04.2015

Bezděz (Českolipsko) 3. dubna (ČTK) - Hrad Bezděz na Českolipsku se návštěvníkům kvůli následkům vichřice otevře až příští víkend. Cestu na hrad totiž zatarasil padlý strom a nádvoří je zaváto půl metrem sněhu. Dnes to řekla krajská mluvčí památkářů Lucie Bidlasová. Národní kulturní památka je na vrcholu 604 metrů vysokého kopce a vede k němu jen obtížně schůdná stezka. Za současných podmínek by riziko úrazu bylo příliš velké.

Hrad postavený ve 13. století k ochraně obchodní stezky se měl veřejnosti otevřít dnes, kvůli sněhu a ledu na přístupové cestě kastelán jeho zpřístupnění odložil na neděli. I tato varianta ale dnes padla. "Přístupová cesta je po dnešní noci i zabarikádovaná stromem, na nádvoří hradu je naváto kolem půl metru sněhu," řekla Bidlasová.
Největším lákadlem pro výstup na Bezděz měla být o prodlouženém velikonočním víkendu dřevořezba Kladení Krista do hrobu. Unikátní dílo z přelomu 17. a 18. století zatím mohli turisté vidět jen jednou, při loňských oslavách 750 let od podepsání zakládací listiny hradu Přemyslem Otakarem II. Podle kastelána Kamila Seidla budou mít v dubnu ještě jednu možnost. Vidět ji budou moci o víkendu 18. a 19. dubna v rámci mezinárodního dne památek, jinou šanci už letos hrad návštěvníkům nenabídne.
Kvůli nepřízni počasí omezí provoz o víkendu také hrad Valdštejn v Českém ráji. V sobotu a neděli bude otevřený jen od 13:00 do 16:00 a bude zkrácena prohlídka zadní části hradu, kde je kluzký povrch, a hrozí nebezpečí úrazu. Zrušen byl doprovodný program připravovaný na neděli.
S omezením musejí kvůli následkům vichřice počítat návštěvníci také na zámku v Zákupech na Českolipsku. "S ohledem na bezpečnost zůstane do odvolání uzavřena zahrada a park," uvedla Bidlasová.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu